Socialistiska klimatsvar på ”medveten konsumtion”

Det krävs en organiserad kamp för att krossa det kapitalistiska, förtryckande och planetdödande systemet. ISA och RS tar kampen – kom med du också! (Foto: Natalia Medina)

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Fredag den 25 mars är det dags för Fridays For Futures nästa globala protestdag. Klimatrörelsen, och kriserna som har tvingat fram den, ligger som ett konstant orosmoln över oss. Att det är ett tidspressat nödläge råder det ingen tvivel om.

Klimatkrisen har öppnat ögonen för nya skikt med miljontals klimataktivister på jakt efter lösningar och svar. Det är naturligt att i en sådan tidpunkt av radikalisering ställa sig frågan ”vad kan jag göra?”.
Parollen som Fridays for Future har på den globala strejkdagen den 25 mars, ”People not profit”, visar på behovet av strukturella förändringar istället för individualism.
Men svaret som ofta dyker upp på sociala medier, men som också syns på officiella hemsidor för diverse organisationer och myndigheter, är ett individualistiskt och inomkapitalistiskt sådant: ”konsumera medvetet”.
På Världsnaturfondens hemsida under fliken ”Klimat” och underrubriken ”Agera” ger organisationen svar till den som ”vill göra förändringar i sin vardag för att som enskild individ bidra till omställningen mot en hållbar framtid” i form av de fem B:na. Liknande listor har framställts av Greenpeace, Naturvårdsverket, Vi Skogen med flera.

 1. Biffen: ”Ät mindre men bättre kött, ät mer proteiner från växtriket (bönor, linser, ärtor) och sluta slänga ätbar mat.”
  Den globala matproduktionen genererar en tredjedel av alla utsläpp, varav två tredjedelar härrör från animalieindustrin. En övergång från animalieindustri till mer växtbaserad mat är en nödvändig del av klimatomställningen. Det betyder såklart att de som konsumerar kött och andra animaliska produkter kommer att behöva ställa om till vegetabiliska alternativ.
  Men förändringen kommer inte att ske genom konsumentmakt, då köttindustrin redan idag inte utgår ifrån efterfrågan utan efter vinsten. Det leder till ett oerhört svinn och slöseri, med miljontals ton mat som inte konsumeras. Jordbruket behöver en plan för lokalproducerat utan onödiga transporter.
 2. Butiken: ”Minska din belastning på jordklotet genom att dra ner på onödiga eller ohållbara köp och överkonsumtion av prylar, som kläder, möbler och elprodukter.”
  Den globala överproduktionen och svinnet inom textilindustrin med ”fast fashion” och enorma berg av elektronikskrot som byggts upp under lång tid kommer inte att försvinna för att vi handlar mer på second hand. En marknad som kräver konstant tillväxt är oförenlig med ett hållbart klimat, och storföretagens växande sopberg kommer aldrig balanseras ut av individuella andrahandsköp.
 3. Bilen: ”Välj klimatsmartare transportsätt när det är möjligt – som elbil, kollektivtrafik, tåg och cykel.”
  Flyget behöver minska drastiskt, men är det nånting covidkrisen har visat är det att flygbolagen inte bryr sig om hur många som flyger, utan om sina vinster. Så många som 100 000 så kallade ”spökflyg”, där planet transporterar mindre än 10 procent av sin kapacitet, har flugits sedan pandemins start – bara i Europa!
  Korta flygresor måste ersättas med expanderade tågnät och biltrafiken (som står för hälften av transportutsläppen) måste bytas ut mot avgiftsfri, fossilfri, kraftigt utbyggd och allomfattande kollektivtrafik.
 4. Bostaden: ”Spara energi i din bostad och var med och hejda klimatförändringarna, samtidigt som du minskar elräkningen.”
  Att sänka termostaten och klä sig varmt räcker inte. Bostadsbyggandet, värmen och elförsörjningen behöver vara demokratiskt planerad efter människans och naturens behov. Satsa på ekosocialt bostadsbyggande och renoveringar: billiga, allmännyttiga hyresrätter i trä och återvunnet byggmaterial med fokus på passiv- eller lågenergihus med en maximalt effektiv energihushållning.
 5. Börsen: ”Fråga efter investeringar som inte bidrar till den globala uppvärmningen eller utarmning av den biologiska mångfalden.”
  Det kapitalistiska systemet är i grunden klimatförstörande, i ständig jakt på naturresurser att exploatera och kryphål i klimatavtalen. Det går inte att ”välja bort” miljöförstörande verksamheter, när hela systemet skyndar på uppvärmningen.
  Storföretag och banker investerar enorma summor i skövling av Amazonas, fossila bränslen och gruvindustrin, och kommer aldrig att sluta av sin egen vilja. Arbetarklassens gemensamma ägande av resurserna och kontroll av ekonomin är det enda som kan förhindra fortsatta utsläpp och miljöförstöring.

Det är såklart inte fel att fundera över vad man som enskild person kan göra, och individens roll står inte i motsats till kollektiva lösningar – rörelser består trots allt av individer, och vi bör inte underskatta individens potential att inspirera och påverka sin omgivning.
Att konsumera grönt är bra, men måste kombineras med organiserad kamp för att krossa det kapitalistiska, förtryckande och planetdödande systemet och bygga ett nytt samhälle i samklang med människa, djur och natur.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!