Socialistiska Studenter har nått Göta Studentkår

2011-03-16 12:19:01
Som student måste du ock-så kämpa mot de växande klassklyftorna, rasism och sexism såväl på som utanför universitetsområdet. Man måste också ta ett tydligt avstånd från högerregeringens reformer och försämringar.

Avgifter för utländska studenter utanför EU/EES har redan införts i Sverige och runt om i Europa rasar protester mot allt sämre villkor och höjda avgifter. Fjolår­ets studentuppror i England banade väg för och smittade av sig på de Chalmersstudenter i Göteborg som protesterade mot det orättvisa regelsystemet.
Att kårmedlemskap inte läng­re är obligatoriskt gör att chansen att tillsammans kämpa för något som man tror på kan gå förlorad och det är just där som studentkårernas enormt viktiga ställningstagande tar vid.

Lina Westerlund, från Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg, studerar nu genusvetenskap vid Göteborgs Universitet och har valt att presentera ett socialistiskt alternativ i studentkåren och blev i förra veckan invald till Göta studentkårs humanistsektion som representant för Socia­listiska Studenter.
– Socialistiska Studenter är en socialistisk studentgrupp som vill vara ett organ för studenter som vill kämpa för sina rättigheter, men vi engagerar oss även i andra samhällsfrågor och i internationella solidaritetsrörelser, säger Lina, som också vill poängtera att föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.
Två öppna möten har redan ägt rum; ett med fokus på revolutionerna i Tunisien och Egypten och inför 8 mars var det kvinnorevolten, från ryska revolutionen 1917 till Egypten 2011, som stod i centrum.
Lina menar också att kåren måste vara solidarisk och stå i startgroparna för att stödja and­ra studenter, inte minst inom komvux där det har ägt rum sto­ra försämringar som påverkar många.

Andra viktiga kampfrågor som är viktiga att uppmärksamma inom studentrörelsen är bostadssituationen, där det råder stor brist på lägenheter samtidigt som hyrorna för studentbo­städer har höjts med 30 procent de senaste 10 åren, och givetvis asylrätten.
Så är du studerande i Göteborg; ställ in dig i ledet bland de andra socialistiska studenterna i universitetsvärlden och ta din chans att faktiskt förändra si-tuationen och göra den hållbar för alla.
Är du studerande i någon an­nan stad än just Göteborg och känner att det råder en avsaknad av ett socialistiskt alternativ i din studentkår; starta Socia­listiska Studenter på din skola idag.
Några viktiga krav som So-
cialistiska Studenter kämpar för:
  • Studielön istället för studielån.
  • Bostäder åt alla.
  • Mot klassklyftor.
  • Kamp mot högerpolitik och rasism.
  • Återinför rätten till asyl.

Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!