Södertälje: Protester gav resultat

2007-02-28 13:47:01
Protesterna bland elever och lärare på Södertäljes gymnasieskolor har lett till att politikerna (s, v och mp) har lovat att skjuta till de 22,8 miljoner kronor som fattas.

”Jag är otroligt lättad, jag visste inte vad jag skulle ta mig till annars. Mitt program skulle ha försvunnit”, säger Nina Öjman från Teknikgymnasiet till Länstidningen (den 23 februari).
Om nedskärningarna hade genomförts skulle bl a Teknikgymnasiet ha tvingas dra in mer än var fjärde anställd i höst.
Att de pengar som budgeterats inte räcker beror bl a på ett ökat antal elever, men även på att de friskolor som finns är dyrare (speciellt lokalkostnaderna) än de kommunala och att fler väljer att studera på andra orter.
Det protestmöte som eleverna planerat ändras, tyvärr, efter beskedet om mer pengar till ett torgmöte med marknadsföring av skolorna. Protestmöten mot nedskärningar kan mycket väl behövas för att pressa politikerna att verkligen hålla sina löften.
Det formella beslutet tas först om en månad i kommunstyrelsen.

Gunilla Leijon

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!