Solidaritet med hungerstrejken

2017-05-17 23:44:46

foto: Minela Mahmutovic
Stöd de palestinska fångarnas kamp.

Runt hundra personer samlades i Brunnsparken i Göteborg för att uppmärksamma årsdagen av Al-Nakba, av Israels bildande på grundval av utdrivningen av runt 700 000 palestinier från deras hem, plus den nuvarande situationen för palestinier.

Att uppmärksamma årsdagen av Al-Nakba är viktigt då situationen för palestinier inte blivit bättre men också för att det numera sker i tystnad för omvärlden.
Utöver Rättvisepartiet Socialisterna talade Palestinagrupperna, Ship to Gaza, Palistinska huset i Göteborg, och Aktionsgruppen för ett fritt Palestina.

För Rättvisepartiet Socialisterna talade Amer Mohammed Ali, som poängterade behovet av solidaritet från arbetarklassen internationellt och att det inte finns en inomkapitalistisk lösning.
Han tog också upp om hur den israeliska staten har använt kriget mot palestinierna för att skrämma israeliska arbetare från kamp.
– Mer eller mindre varje gång som arbetare eller ungdomar i Israel har protesterat mot regeringens högerpolitik, som har resulterat i bostadskris, låga löner och arbetslöshet, har staten startat krig mot palestinier för att tysta befolkningen.
– Det har också funnits ett annat syfte, att förstöra palestinsk infrastruktur som plantager, industrier och byggnader för att de ska vara ekonomiskt beroende av Israel och för att främja israeliska kapitalister.
Han lyfte även situationen för de hungerstrejkande politiska fångarna som kräver rätt till utbildning, vård, rätt till telefon och att träffa sina familjer. Bland de palestinier som är fängslade är minst 300 barn.
En annan aspekt som inte diskuteras så mycket idag är hur tyst det arabiska etablissemangets media är om situationen i Palestina.
Anledningen till det är försök att legitimera makteliten i deras länder genom att fokusera mer på inrikesfrågor, som i Egypten där det finns en enorm rädsla för nya uppror.

Palestina har under många år varit en symbol för kamp och om solidaritetsprotesterna i Israel och Palestina växer i kraft och vinner mark kan detta ändra hela det politiska klimatet i Mellanöstern.
Men för att detta ska ske måste arbetare och ungdomar organisera sig, samlas till gemensam kamp och formera sig kring ett socialistiskt program. Det är viktigt med krav på nationellt självbestämmande, fred, välfärd, arbete och lön på lika villkor samt formerandet av ett verkligt socialistiskt massparti som tar kamp mot statens sekterism och rasism. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!