Sopgubbarnas kamp stoppade fuskbolaget Resta

2010-09-29 19:08:57
Nu tvingast Stockholm stad betala ett riktigt pris för sophämtningen. Det norska företaget RenoNorden A/S tar ef- ter en snabbupphandling öv­er efter det skandalomsusa­de Resta, som är försatt i konkurs. Det avtal som nu tecknas ökar kostnaden för kommunen med 30 procent, 27 miljoner kronor extra per år, vilket visar hur mycket den högerstyrda kommunen försökt spara på de anställda och servicens bekostnad.

– Det här är skitbra! säger Jan Spanedal, en av sophämtarna, och fortsätter:
– I Norge är de vana vid att löner­na kostar, sopgubbarna där har fem procent högre löner än här. Vi får behålla vår poänglista (en sorts ackord), det vill säga vi slipper månadslön och den lönesänkning som det innebär. Alla som var anställda hos Resta får nu gå över till Reno, varenda kotte.

Flera andra sophämtare som Offensiv har talat med är nöjda med det nya företaget.
Reno kommer nu att hämta sopor på Norrmalm, Vasastan, Östermalm, södra Stockholm, västerort samt Jär­va i 1,5 år fram till den nya ”ordinarie” upphandlingen.
På Kungsholmen ska däremot Ragn-Sells hämta sopor. Ett företag som tidigare har provocerat fram strejker från sopgubbarna och som nu enbart tänker erbjuda månadslön, trots att det ryktas om att man får lika mycket betalt som Reno.
Det innebär att inga av de som jobbade på Kungsholmen går över till Ragn-Sells, alla går över till Reno. Ragn-Sells lär få problem med arbets­brist.
Resta AB försattes i konkurs omedelbart då Stockholm sade upp avtalet, som Offensiv har skrivit om ti- digare. Det berör sophämtningen i Stockholm andra kommuner i länet samt Malmö och delar av Skåne.
Restas personalpolitik har varit att likna med en krigföring gentemot de anställda, med lönesänkningar och underleverantörer med inhyrd personal på svältlöner utan några rättigheter. Kring midsommar strejkade där- för sopgubbarna, vilket tvingade företaget att först betala ut en stor löneskuld och därefter kommunen att äntligen agera.
I ett öppet brev från fyra förtroen-devalda inom Transport riktas stark kritik mot trafikborgarrådet Ulla Hamilton, moderat. De påminner om  att högeralliansen efter valet 2006 direkt rev upp en upphandlinspolicy som skulle säkra seriositeten och i­stället införde en ”konkurrenspolicy” där allt fokus har legat på lägsta pris medan kvalitets- och personalfaktorer har nonchalerats.

Stockholms invånare har fått betala kalaset med utebliven sophämtning. Men de som främst fått betala är sopgubbarna, som har tvingats ut i två strejker och en arbetsmiljöaktion mot en arbetssituation där man inte haft en aning om vilken lön som betalats ut vid nästa utbetalning eller ens om man har jobbet kvar. Problemen kommer att fortsätta eftersom det rör sig om ett sy- stemfel där en negativ spiral hela ti­den driver utvecklingen nedåt, men just nu är sopgubbarna nöjda med att ha lyckats pressa tillbaka situationen.
I Norge granskar en statlig myndighet misstankarna om olagliga arbetsförhållanden och social dump- ning på Reno. Misstänkta missförhållanden som, än så länge, ingen har märkt av i Stockholm.
– Reno vet att Stockholms sopgubbar står på sig och ändå gick in i det här, avslutar Jan Spanedal.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!