Soundtracket till Black Lives Matter

Politik och musik går ofta hand i hand (Foto: David Geitgey Sierralupe / Flickr CC).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

Black Lives Matter-rörelsen (BLM) är bred och växande. Många har egna erfarenheter av rasism, våld, fattigdom och orättvisor. Upplevelser ”in på bara skinnet” som får form, känsla och styrka i musik. Musiken lyfter ilska och sorg, men också glädje, optimism och kampvilja i rytm, beats och stämningar. 

Medborgarrättsrörelsen och rörelsen mot Vietnamkriget i USA på 1960-talet lämnade efter sig en skatt av politisk medveten rock- och folkmusik, men framför allt en svart glödhet soulmusik som Sam Cookes ”A change is gonna come”.
Så var finns då soundtracket till Black Lives Matter-rörelsen? Den skapas garanterat hela tiden just nu, men var kan vi lyssna på den nu? Inte alla, men många, har Spotify. Och Spotify är på tårna när det gäller Black Lives Matter även rent kommersiellt. Finns så mycket knytning till miljoner ungdomar i rörelse ackompanjerad av bra svart musik: soul, rnb, hiphop, reggae med mera.

Jag vill rekommendera deras spellista Black Lives Matter, den är mycket  bra! BLM:s rötter i olika musikstilar från 1960-talets ”Say it loud –  I’m black, I’m Proud!” (James Brown) till 2018:s Donald Glovers ”This is America”.
Överhuvudtaget finns det starka videor och klipp på spellistans BLM-artister och låtar genom tiderna, från mjuka vackra ”O-O-Oh Child” från 1972 (The Five Stairsteps) till ”Don’t shoot” (Game) om polisskjutningen av Michael Brown i Ferguson 2014. Även SVT var vakna i lördags, lyfte ut ordinarie program och visade i följd dokumentärerna Mr Dynamite: The rise of James Brown och Sam Cooke – Sköt du mig just?. Båda kan ses på SVT play fram till 6 juli respektive 13 juni. Rekommenderas starkt!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!