Spanien: Metallarbetarna i Cádiz visar vägen framåt

Efter metallarbetarnas strejk kommer lastbilschaufförer strejka mitt i julruschen (Foto: Public Domain).

av John Hird, Alternativa Socialista (ISA i den spanska staten) // Artikel i Offensiv

En brinnande ilska över de massiva och många ojämlikheterna i samhället tar sig uttryck i den organiserade arbetarklassen när metallarbetarna i Cádiz i Andalusien fortsätter sin strejk på obestämd tid.

Den växande klasspolariseringen i den spanska staten börjar öppet bryta ut. Under pandemin hölls oroligheterna mestadels under kontroll, men den brinnande ilskan över de massiva och många ojämlikheterna i samhället tar sig uttryck inom den organiserade arbetarklassen. Ett exempel är den nio dagar långa och militanta strejken som mer än 20,000 metallarbetare i Cádiz genomförde under november, trots den repression som strejken mötte. Metallarbetarna visar vägen framåt för hela arbetarklassen.

Detta faktum har inte gått förlorat för den ledande parten i regeringskoalitionen, socialdemokratiska PSOE, som har skickat in särskilda polisuppbåd för att agera på arbetsgivarnas vägnar. Strejken eskalerade mycket snabbt och barrikader byggdes för att försvara strejken mot polisattackerna.
Otroligt nog godkände regeringen användningen av omgjorda arméstridsvagnar på Cádiz gator! De försökte driva tillbaka arbetarna till sina stadsdelar från huvudgatorna i Cádiz. Arbetarna svarade med fler demonstrationer och en studentstrejk utlystes i solidaritet.
Parollerna på demonstrationerna var talande: ”Mindre stridsvagnar, mer rättigheter!”, ”Vi är arbetare, inte kriminella!”, ”Inte ett steg tillbaka i metallarbetarnas kamp!” och så vidare.
Vårdpersonalen på det offentliga sjukhuset Puerta del Mar i Cádiz kom ut för att applådera de strejkande metallarbetarna och ropade ”Folkhälsa” och ”Länge leve arbetarklassens kamp”.

PSOE:s hårdhänta attityd mot metallarbetarnas strejk avslöjar för arbetarklassen vem de verkligen representerar och visar att de inser vilket exempel för arbetarklassen som denna kamp håller på att bli.
Metallarbetare som intervjuades i Cádiz påpekade att det är arbetarklassen som har offrat mest under pandemin. De kraftigt stigande energipriserna och inflationen innebär att många metallarbetare inte kan klara sig till slutet av månaden på sina ynkliga löner. Hushållens elpriser i oktober var 63 procent högre än ett år tidigare, enligt det nationella statistikinstitutet. Spanien beräknas vara det enda EU-land där ekonomin inte kommer tillbaka till förkrisnivå  förrän år 2023.
Småföretag lägger också ner på grund av leveranskrisen och energiprisökningarna.

Metallarbetarkonflikten kan vara ett tecken på vad som komma skall i andra sektorer av den spanska ekonomin. Andra delar av arbetarklassen förbereder sig för att vidta åtgärder och metallarbetarna föregår med gott exempel. Lastbilschaufförer, jordbrukare, bilarbetare och pensionärer marscherar alla mot de skenande produktionskostnaderna och inflationen, som är uppe på nivåer som inte har setts sedan 1992. Egenföretagare, som frisörer, har genomfört sittstrejker på grund av momshöjningen.
En tredagarsstrejk för lastbilschaufförer har utlysts till den 20, 21 och 22 december, mitt i julrushen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!