Spårar ur ännu en gång

2015-03-19 14:18:43
Dokument från Trafikverket anger ytterligare 42 järnvägssträckor i landet där underhållet kommer att minska kraftigt, varav 13 sträckor där underhållet helt upphör, larmade SVT Nyheter den gångna helgen. 

Det är samma Trafikverk som på sin hemsida frågar: ”Det här med järnväg, hur svårt kan det vara?” och upplyser om att ”Tågtrafiken ökar år efter år. Fler och tyngre tåg i tätare trafik sliter hårdare på spår, växlar och kontaktledningar. Järnvägssystemet innehåller många olika delar som ska underhållas”. Så hur svårt kan det vara? Svaret är enkelt: Järnvägen måste underhållas och byggas ut.

Men politiker samt myndigheter har offrat underhållet, ja hela järnvägen, på marknadens altare. De senaste 25 årens alla avregleringarna har fått järnvägen att förfalla, samtidigt som stressen och pressen på de anställda stadigt har ökat. 

– Underhållet är extremt eftersatt. Förra året byttes 25 spårväxlar ut medan behovet var att byta 660. Det byttes 90 kilometer spår, behovet var 1 400 kilometer spår. Man hinner inte byta i den takt som delar av anläggningen passerar sin tekniska livslängd, sa Kristoffer Arvidsson Thonäng, utredare på fackförbundet Seko, till Dagens Arena i december i fjol.

Socialdemokraterna lovade i valrörelsen att återförstatliga underhållet av järnvägsanläggningarna.
När var valet var över började den nya regeringen att först sväva rejält på vallöftet för att sedan nöja sig med några intetsägande tilläggsdirektiv till en utredning om järnvägens organisation. Istället för satsningar tycks de båda regeringspartierna S och MP inte ha några problem med att regera på grundval av Alliansbudgeten, vilken innebär 1, 24 miljarder kronor mindre till järnvägsunderhållet.

Trafikverkets föreslagna neddragningar är direkt livsfarliga. Sedan avregleringen av järnvägen fullbordades har antalet olyckor och tillbud på järnvägen ökat med 300 procent. I december år

2013 avslöjade SVT Östnytt att över 20 allvarliga tågurspårningar har orsakats av fel som Trafikverket har känt till under de senaste fem åren. 

Sverige satsar mindre än många andra länder på drift och underhåll av järnväg och annan infrastruktur. 

Rädda järnvägen – riv upp avregleringarna. Järnvägen måste åt­erförstatligas, drivas i offentlig regi ut­an vinstsyfte och planmässigt samordnas av en organisation som styrs och leds av de anställda i samarbete med resenärerna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!