Sparkrav ger 700 färre operationer

2007-04-18 15:04:16
Landstinget i Västerbotten tänker försöka skära med 100 miljoner kronor i år. En av de mest drastiska åtgärderna är att minska antalet operationer med 700 stycken. De som drabbas är framför allt patienter med behov att operera höfter, knäleder, axlar, prostata, bråck och framfall.

– Det värsta är att det inte bara handlar om det här året, säger Tomas Eliason, överläkare på Urologen i Umeå till Västerbottenskuriren (VK).
– Prognoserna för 2008 och 2009 ser ännu allvarligare när det gäller vården för länet och regionen.
Metoden att spara pengar blir bland annat att personalen ska ta ut tre extra semesterdagar. Det har varit mycket extraarbete de sista två åren i ett försök att arbeta bort vårdköerna. Det har i sin tur inneburit att personalen har många sparade semesterdagar, och kompensation för jourtjänst att ta ut. Om detta inte tas ut i pengar utan i tid, sparas pengar.
– Naturligtvis borde ambitionen att arbeta bort vårdköerna motsvarats av nyanställningar, istället för att slita ut personalen genom övertidsarbete, menar Frank Pettersson, tidigare landstingsledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.
En annan drastisk åtgärd är att helt stänga BB-avdelningen i Lycksele under fyra sommarveckor. Skälet sägs vara en brist på barnmorskor och sjuksköterskor. Konsekvensen blir att vissa blivande mammor kan behöva åka 40 (!) mil för att föda.
– Jag tror aldrig vi varit tvungna att stänga förlossningen förut, berättar landstingsdirektör Sofie Edberg för VK.
Landstingsledningen (s och v) menar att orsakerna till underskottet är ”strukturella”. Man räknar upp alltför höga personalkostnader, läkemedelskostnader m m.
Det är helt absurt att landstinget ska tvinga gamla och sjuka att vänta på nödvändiga operationer samtidigt som storföretagen gödslar aktieägarna med miljarder, menar Frank Pettersson. Ökade läkemedelskostnader har bland annat inneburit att Astra Zeneca gick med en vinst på 60 miljarder kronor ifjol. Det är pengar som kunde gå till vård och omsorg.

Marie Bergqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!