Sparpaketet bara början – rädda vården

2015-05-25 20:03:58

foto: Anders Alm
Nedskärningar hotar vårdinrättningar över hela Norrbotten.

I måndags presenterade S-, V- och MP-ledningen i Norrbottens läns landsting ett stort nedskärningspaket. Trots omedelbara generella nedskärningar på 1,6 procent och stängning av många verksamheter är detta bara början. 90 miljoner kronor väntas paketet minska kostnaderna med men landstinget vill skära bort 370 miljoner kronor de närmaste åren.

I liggande förslag minskas antalet vårdplatser vid Kiruna sjukhus och landstinget vill lägga ned observationsplatser vid hälsocentraler och istället köpa platser av kommunerna.

– Vårdplatserna behövs. I december och januari hade vi i princip konstanta överbeläggningar. Sen är det mindre ibland, men vi skickar runt patienter till andra sjukhus hela tiden när det är fullt.  Vi kan gå från flera tomma platser till överbeläggningar på några timmar, berättar Ulrica Hermansson, sjuksköterska på Kiruna sjukhus.
Som Offensiv tidigare har rapporterat om är hälsocentralerna ett område där stora nedskärningar planeras. I förslaget läggs en hälso­central i Kiruna, två i Piteå och fyra hälsocentralsfilialer i byar ned. Fyra hälsocentraler i Luleå ”samordnas organisatoriskt” till två.
Dessutom ska ytterligare stängningar av hälsocentraler i Luleå, Boden och Kalix utredas. En utredning ska också se om jourcentralerna i Luleå/Boden kan slås ihop och flyttas till Sunderby sjukhus. Folktandvårdens verksamheter i Harads, Vuollerim och Råneå stängs.
Vidare vill landstingsledningen flytta över ansvaret för länets naturbruksgymnasier till kommunerna och skrinlägga de långt gångna planerna på ett Dansens hus i Luleå och Piteå. Dessa beslut kommer bara att förvärra Norrbottens stora problem med en åldrande befolkning där de unga flyttar.

Nedskärningarna kommer få stora konsekvenser för patienter och personal. Redan idag flyr personalen från den stressiga arbetssituationen som nu blir ännu värre.  
Andra landsting har visat att det inte finns någon sista nedskärning. I Västernorrland genomfördes ett stålbad för några år sedan där flera hundra inom vården förlorade jobbet. Nu har de samma underskott igen. Därför måste kampen för ett stopp för nedskärningarna och kamp för mer resurser till vården ske nu. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!