Spelar i egen löneliga

2015-08-12 10:18:27
I snitt tjänar de amerikanska börsjättarnas verkställande direktörer (vd:ar) minst 200 gånger mer än en de anställdas medellön (mediananställd). Men det finns åtminstone nio vd:ar som tjänar 800 gånger mer än vad de anställda gör i snitt och bland dem finns det en handfull som tjänar över 1 000 gånger mer.


Att direktörerna drar ifrån över hela världen och särskilt i bland annat USA har länge varit känt. Men enligt en ny lag måste börsbolagen numera redovisa löneskillnaden mellan vd:n och de anställda. Börsbolagen har naturligtvis varit emot detta. Med alla till buds stående medel plus några till har man försökt stoppa den nya lagen som ska börja gälla från och med år 2017. Men redan nu har USA Today kunnat avslöja hur landet ligger: Vd:arna i USA:s 452 största börsbolag får i genomsnitt 216 gånger så mycket betalt som en mediananställd. Men enligt de amerikanska fackens centralorganisation AFL-CIO tjänar vd:arna i snitt 373 gånger mer än vad arbetarna i snitt gör.
Hur man än räknar har löneskillnaderna ökat på ett groteskt sätt under de senaste decennierna och särskilt under de senaste 20 åren. På 1950-talet tjänade topp-vd:arna omkring 20 gånger mer än en mediananställd, på 1980-talet 42 gånger mer och år 2000 120 gånger mer.
Bland de amerikanska toppdirektörerna finns förstås de som är den främste bland jämlikar – first amongst equals.
Enligt USA Today tjänade Discovery Communications vd David Zaslav närmare 1,3 miljarder kronor på bara ett år – 2 828 gånger så mycket som snittlönen för en anställd på medieföretaget.

Snabbmatskedjan Chipotle Mexican Grill (CMG) leds av två vd:ar som tjänar 1 524 respektive 1 483 gånger mer än en mediananställd.
Den som tjänar mest av de två, Steven Ells, har en timlön på nästan 120 000 kronor – medianlönen för de anställda ligger på dryga 83 kronor i timmen. De som står i kassan har en timlön som knappt överstiger 70 kronor.
Starbucks vd Howard Schultz tjänar 187 miljoner kronor per år enligt de senast redovisade siffrorna, mot 188 000 kronor i medianlön för bolagets anställda. Det vill säga: Howard Schultz tjänar nästan 1 000 gånger mer än de som slavar på hans kaffebarer. Howards Schults timlön motsvarar fem månadslöner för en anställd på Starbucks.
Och så finns det de som säger att Karl Marx hade fel när han skrev att kapitalismens kännetecknas av rikedom vid den ena polen och fattigdom vid den andra…

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!