Springer från Kiruna till Paris för klimatet

2015-10-21 16:51:30
Den 9 november börjar det springas för livet i Kiruna. Tusen löpare och 21 dagar senare kommer stafettloppet ”Run for your life” att nå Paris och ansluta sig till massprotesterna för klimaträttvisa och en hållbar framtid.

Från Arktis till Paris kommer över 4 000 kilometer att springas, dygnet runt, några kilometer åt gången, av mängder av människor som brinner för klimatkampen. Allt filmas och direktsänds på runforyourlife.nu

Initiativet kommer från Riksteatern. Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter Mot Rasism deltar i Run for your life (RFYL) i Luleå.

Inspirerade av Naomi Kleins bok och den kamp mot klockan vi står inför har Riksteatern tagit initiativ till ”världens största klimatperformance”. 

Under devisen ”Ensam kan du inte springa till Paris, däremot kan vi göra det tillsammans” kommer tusentals människor att lösa av varandra på vägen till Paris. 

Varje deltagare kommer också med sin egen historia och sina egna skäl till att springa. 

Vägen till Paris kommer att kantas av arrangemang som syftar till att lyfta behovet av att kämpa tillsammans för en hållbar omställning. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter Mot Rasism i Luleå deltar i det lokala RFYL-nätverket. Stafetten går genom Luleå den 11 november. 

En mängd aktiviteter ordnas i Luleå den dagen. 

Rättvisepartiet Socialisterna deltar bland annat i själva springandet och i en ”klimatteater” – ett toppmöte i miniatyr på gatan. 

Kvällen den 10 november kommer också Naomi Kleins film om klimatet, This Changes Everything, att visas.

I och med att RFYL reser klimatfrågorna på ett samhällsplan och uppmanar till gemensam aktion kan det bli en mycket bra sorts ”enhetsfront” i klimatkampen, som både kan ena till handling och ge tillfälle till diskussion om hur kampen kan gå vidare. 

Mer information finns på runforyourlife.nu. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!