Sri Lanka: USP står upp mot Rajapaksas diktatur

2010-12-16 14:52:39




Det blodiga slutet på inbördeskriget på Sri Lanka ifjol har lett till att president Mahinda Rajapaksas diktatur har skärpts. Siritunga Jayasuriya och Dhammika de Sil­va från CWI på Sri Lanka (Un- ited Socialist Party) deltog på världskongressen i Belgien.

Närmare 30 år av inbördeskrig sluta­de med en massaker, där regeringsarmén gick till obegränsad attack mot både de tamilska tigrarna (LTTE) och mot civila tamiler. 300 000 tamiler fördes med våld till läger som organiserats av armén.
United Socialist Party (USP) har hela tiden kämpat för ett slut på kriget och försvarar tamilernas rättigheter mot chauvinismen från regeringen. Partiet har medlemmar från både majoritetsbefolkningen singaleser, mino­riteten tamiler i norr och muslimer på östra delen av ön.
Efter kriget präglas tamilernas områden av sorg. Många har förlorat familjemedlemmar. Regeringen förflyttar singaleser till områden i norr, byter namnen på gatorna och sätter upp buddhistiska statyer i varje by. Det finns inga demokratiska rättigheter i Jaffna och andra städer i norr.
Detta samtidigt som förtrycket har ökat även i söder.
– När kriget var över attackerades krigsmotståndare. Vi som bor i söder kallades för ”singalesiska tigrar”, från namnet på de tamilska trupperna i norr och öster, berättar Siritunga Ja­yasuriya.

Under krigets slutskede rankades Sri Lanka som ett av världens farligaste länder för journalister och vål- det har fortsatt.
– Regeringen har utnyttjat det nya psykologiska läget, att folk inte längre behöver vara rädda, säger Siritunga vidare.
President Rajapaksa har stärkt sitt grepp. Den tidigare överbefähavaren för armén Sarath Fonseka, som ställ­de upp mot Rajapaksa i presidentvalet, har ställts inför militärdomstol och dömts till husarrest.
Paradoxalt nog fick Fonseka flest röster i norr, trots hans roll som slaktare i krigets slutskede. Rajapaksas diktatur ses dock som ett värre hot och om han kan gripa Fonseka kan ingen gå säker.

Presidenten har nu ändrat konstitutionen så att han kan väljas om för hur många mandatperioder som helst. Rajapaksa genomför också stora utrensningar i huvudstaden Colombo, där 60 000 människor har vräkts och tvångsförflyttats ur ur staden.
– I slutet av november presenterades regimens budget för nästa år. 215 miljarder rupier (13,2 miljarder kronor) går till militären. Det är mer än under kriget! säger Siritun­ga.
Sri Lanka är ett av världens mest militariserade länder.

Kina och Indien, som spelade en stor roll i att stödja Sri Lankas armé under kriget, har växande stora ekonomiska intressen i landet. Den nya jättehamnen i söder har byggts av Ki­na, som nu har den under kontroll i 30 år. På motsvarande sätt bygger indiska företag järnvägar och en ny flygplats.
Men regimen kommer att möta växande problem. I år har studenter genomfört stora protester. Prisökningarna är stora, särskilt på mat, medan minimilönen har höjts ytterst blygsamt.

USP deltar i en rad kampanjer för demokratiska rättigheter. Partiet och Siritunga Jayasuriya är mycket kända och får en hel del uppmärksamhet i media. Sri Lanka har en stark socia­listisk och trotskistisk tradition och dagens regim kommer att utmanas, med USP i en nyckelroll.
Per-Åke Westerlund

Hemsidor:

USP: lankasocialist.com
Tamil Solidarity: tamilsolidarity.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!