Stadshusets fifflare fick miljonfallskärm

2010-11-17 14:34:11
I mars i år uppdagades det att Torbjörn Johansson, fastighetsdirektör i Stockholms Stad, undertecknat bluffakturor på omkring 180 000 kronor för tjänster som aldrig levererats.

Torbjörn Johansson undertecknade falska fakturor, bland annat till en så kallad konsult vars företag inte ens var registrerat då fakturorna skickades. Istället för polisanmälan och krav på att betala tillbaka de pengar som försvunnit fick han av Irene Svenonius, stadsdirektör och moderat kollega, ett generöst avgångsvederlag med bibehållen lön i 24 månader – totalt 2,2 miljoner kronor.
Torbjörn Johansson är samma person som för Stockholms Stads räkning polisanmälde ockupationen av Rinkebyhuset, som ägde rum i november förra året.

Ockupationen ägde rum i protest mot att ett fullt funktionsdugligt hus på över 7 000 kvadratmeter skulle ri­vas istället för att byggas om till exempel ungdomsbostäder, som då ha- de kunnat ha en lägre hyra än vid nybyggnation. Rivningsbeslutet fattades dessutom av icke valda tjänstemän och hade inte ens kommit upp för diskussion i fastighetsnämnden om det inte hade varit för ockupationen.
Torbjörn Johansson utreds nu för trolöshet mot huvudman, efter att statsåklagaren mot korruption, Nils-Erik Schultz – inte Stockholms Stad – polisanmält honom. Samtidigt står också åtta personer åtalade för olaga intrång efter ockupationen, däribland två medlemmar i Rättvisepartiet Soci-alisterna.

Projektet Järvalyftet lanserades med ambitionen att riva stora delar av det som föraktfullt anses som problemområden och istället bygga nytt för medelklassen. Järva ansågs för attraktivt nära innerstan för att ”slösas bort” på arbetare, allt enligt marknadens principer.
Nu krävs nya krafttag i kampen mot rasism, klassklyftor och den resulterande segregationen; för ett riktigt Järvalyft på de boendes villkor. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer aktivt varje sådant initiativ.
Carl Ornstein

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!