”Stadsterrorism” i Umeå

2007-07-25 10:25:23
Sedan början av 90-talet har frågan om nya trafikleder varit en av de viktigaste i Umeå. Då kommunen vuxit med drygt 1 000 personer per år har frågan fått nya dimensioner.

Idag handlar det inte bara om trafikproblemen. Bilutsläppen har blivit den viktigaste miljöfrågan.
I en nyligen genomförd opinionsundersökning, beställd av Västerbottens-Kuriren, angav 56 procent av umeborna att vägbygget var det viktigaste ”byggprojektet”, alltså viktigare än frågor som ett nytt stort badhus. En ny utformning av kajen har också diskuterats flitigt, både i fullmäktige och på insändarsidorna.
Ett skäl till detta är att Umeå överskrider tillåtna utsläpp av kvävedioxid, enligt miljökvalitetsnormen. Umeå ligger också illa till när det gäller förekomsten av partiklar i luften. Partiklarna beräknas, enligt Dagens Nyheter, leda till att 5 000 människor går en för tidig död till mötes i Sverige, varje år. Dessa uppstår t ex genom bildäckens friktion mot gatorna. Dubbdäck lösgör ca 40 gånger mer partiklar än vanliga däck!
Den mest utsatta sträckan i Umeå, vad gäller utsläpp av kvävedioxid och partiklar, är Västra Esplanaden. Där rullar idag E4-trafiken. Sex alternativa vägdragningar arbetades fram i slutet av 90-talet.

Varför ingen tunnel?

Av dessa var det endast alternativet med tunnel under Esplanaden som skulle minska trafiken på själva Esplanaden. Så varför inte en tunnel?
En viktig del av svaret är den byggteknik som måste användas. Den kallas ”cut and cover” och innebär att man först gräver ett stort dike längs efter Esplanaden, där två stora ”rör” läggs ner; ett för fordon söderut, ett annat för fordon norrut. ”Cut and cover” innebär två problem. Under byggnadstiden drabbas de som bor efter Esplanaden, inklusive butikerna. Dessutom måste även trafiken dras om, vilket drabbar boende i andra bostadsområden. Byggtid: 3-4 år.
Detta kan verka avskräckande. Men vad många umebor inte vet är att ”cut and cover” även kommer att användas på Rådhusesplanaden, Umeås mest centrala gata. Detta drabbar långt fler butiker och kunder. Detta för att sossar, med flera, vill bygga ett underjordiskt p-hus! Byggtid: 2-3 år.
En tunnel under Västra Esplanaden är guld värd för trafik och miljö. Men att riva upp Umeås centralgata, till en kostand av 130 miljoner, för att dra in ännu fler bilar i centrala Umeå – det är ett verk av sabotörer. Ren stadsterrorism. En lokal folkomröstning om stadens planering blir ett allt mer angeläget krav.
Jan Hägglund
fullmäktigeledamot i Umeå för Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!