Stålbad slår igen sågverken

2012-11-15 15:17:25
– Det blir ett stålbad i höst. Det blir det värsta halvåret jag kommer att ha varit med om. Det är jag ganska säker på. Det sa Santhe Dahl, vd och huvudägare i sågverksjätten Vida med sju sågverk och 1 100 anställda i Sydsverige, till Svenska Dagbladet i augusti.

Dahls förutsägelse har visat sig stämma.
På bara på någon månad har varsel kommit från skogskoncernen Sö­dra, Nordic Paper i Säffle, Holmens kartongbruk i Iggesund, sågverkskoncernen Vida och Norra skogsäg­arna.
I september hade redan två pappersbruk, ett massabruk och fem sågverk lagts ner eller aviserat om nedläggning, enligt branschorganisationen Skogsindustrierna.
Den breda ­konjunkturnedgången är en grundläggande orsak till de stora problemen för sågverksindustrin. Och då sågverken exporterar cirka 75 procent av sina produkter och massa- och pappersbruk cirka 90 procent är krisen i Europa ett hårt slag för industrin. Till det ska lägga det låga byggandet.
– Vi har en brist på 25 000 bostäder, som ökar med minst 20 000 bostäder per år. Det här kommer att gå rakt in i pipsvängen, säger Leif G Gu­stafsson, VD för Trä- och möbelföre­tagen i Sverige, till Svenska ­Dagbladet.
Vid sidan av konjunkturnedgång­en finns en rad andra problem. Ändrade läsvanor på grund av t ex modern elektronik gör att efterfrågan på både tidningspapper och finare papper såsom kopieringspapper min­skar.
Den starka kronan är också en faktor som bidrar till nedgången.

Josephine Landström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!