Ställ om produktionen

Det är fullt möjligt att ställa om samhället snabbt och drastiskt för jobb, välfärd och klimat (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Från en vecka till en annan har plötsligt saker som dragits i långbänk under årtionden och ansetts ogenomförbara plötsligt blivit möjliga och genomförs. Rättvisepartiet Socialisterna kommer att följa detta noga och utveckla vårt program allt eftersom. Här är några första reflektioner.

TRANSPORTER

Flygindustrin och bilindustrin är kända klimatbovar som måste ställas om för att minska utsläppen av CO2. Dessa två industrier står nu i stort sett stilla. Det har påbörjats en snabbutbildning så att kabinpersonal ska kunna jobba inom vården. Hundratals av SAS 10 000 permitterade har anmält intresse. Bilfabriker och lastbilsfabriken står stilla. 
En arbetsuppgift som borde sättas igång direkt är arbetarnas egna forskningsprojekt på hur fabrikerna kan ställas om till hållbar produktion. Kan de producera fordon och järnvägsfordon för kollektivtrafik? 
Några Scaniaanställda har börjat jobba hos respiratortillverkaren Getinge. 
Rättvisepartiet Socialisterna har sedan tidigare en kampanj för gratis kollektivtrafik. Vi är glada att Stockholms bussar nu temporärt har infört detta då påstigningen sker i mitten av bussen och utan blipp. Detta borde permanentas och utvidgas.

TURISTNÄRINGEN

Hotellen står tomma. I veckan har ett samarbete startats mellan hotellkedjan Nordic Choice och mataffären Lidl; hotellpersonal byter bransch när mataffärer behöver anställa fler. I jämtländska Krokom snabbutbildas hotellanställda för att börja jobba i hemtjänsten. 
Andra hotell har meddelat att de är öppna för att fungera som övernattningslokaler för militärer och andra som nu behöver logi när de ska rycka in inom vården. 
Precis som under skogsbränderna sommaren 2018 ställer alla upp. Hotellen borde också fungera som bostäder till alla hemlösa. Det kan vara en fråga om dagar till en situation där alla måste hålla sig hemma. Det förutsätter att en har ett hem. Och bostad åt alla behöver vara en förutsättning för varje samhälle som ska stå för någon sorts humanism, även efter coronakrisen.

MATPRODUKTIONEN

Under den globala kapitalismen har en skadlig jakt på de lägsta lönerna gjort att vissa varor transporteras flera varv runt jorden innan de når matvarudisken. Det är ett resurs­slöseri utan dess like att en fisk ska skickas till ett annat land för att rensas, till ett tredje land för att flås, ett fjärde för att paketeras och så vidare. 
Nu kan dessa transporter inte genomföras som förut och köerna av lastbilar vid de europeiska ländernas gränser är många mil långa. Att coronaviruset först uppstod på en djurmarknad är också en viktig tankeställare kring djurhållningen. 
Krisen borde bli väckarklockan som avskaffar denna rovdrift på djur och miljö. Lokalt producerad mat, begränsning av köttkonsumtion och en djurhållning som är så skonsam för djuren som det går är även det som är bäst för för människors hälsa.

ARBETSTIDEN

Det genomförs masspermitteringar. Man kan få behålla jobbet, men på minskad arbetstid och med något minskad lön. Det visar att det är fullt möjligt att dela på jobben. 6 timmars arbetsdag har länge varit ett krav inom arbetarrörelsen; det är över hundra år sedan arbetstiden förkortades sist. 
Stressen i arbetslivet är en av de största hoten mot folkhälsan. Nu behöver vi att dela på jobben, för att minska stressen och arbetslösheten. Dock ska det vara med bibehållen lön, för att det ska gå ihop för löntagarna. Alla som jobbar måste också ha säkerhet. Det är tusentals inom hotell- och restaurangbranschen, handeln med mera som nu blir av med jobbet och inte ens får a-kassa för att de inte hade fasta jobb. 

VÄLFÄRDEN

I ett slag har det som förut ansågs vara arbeten med mycket stress och dålig karriärutveckling blivit arbeten som människor står och applåderar på balkongerna varje kväll. 
RS har länge stått för att det behövs 200 000 nya jobb inom välfärden. Siffran behöver höjas då den är gjord på gamla beräkningar. Inriktningen är densamma. Vi behöver en helt annan sorts ekonomi som sätter välfärden för alla först. 

PATENT

Patent förhindrar samarbete och utveckling och bör skrotas. I ett konferensrum på Mälarsjukhuset i Eskilstuna sitter 15 personer och tillverkar 1 000 skyddsvisir per dag av overheadplast, resårband och dubbelhäftad tejp. Liknande tillverkning sker på Karolinska Institutet. De bryr sig inte om några patent.

ARBETARDEMOKRATI

Nu sker en viss omställning top down, delvis med militäriska inslag och uttalat temporärt. Vi kan inte lita ett ögonblick på denna stat som mitt i krisen ger
1 000 miljarder kronor till banker och storföretag och bara en miljard till vården. 
En socialistisk stat måste ta vara på den innovativa arbetardemokratin på arbetsplatserna som idag ligger som en outnyttjad resurs. En hållbar socialistisk omställning kräver en explosion av demokrati.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!