Startskott för Hammarkullen Urban Art Festival

2017-08-02 17:29:28
När Offensiv går i tryck är det bara två dagar kvar innan Hammarkullen Urban Art Festival invigs. Konstnärerna har nu spenderat en vecka i området och har fått ta del av intryck och samtal med boende som kommer att prägla deras konst. Under helgen hölls en grillfest för att bekanta sig med boende och deras livshistorier där ett 50-tal personer deltog.

Ett av de stora namnen för boende i Hammarkullen är Nabila Abdul Fattah. Nabila är känd som artist, aktivist och fritidsledare, men på senare år också som konstnär. En av de stora målningarna som kommer att pryda husfasaderna kommer Nabila stå för. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv pratar med henne inför festivalen.

Vad har du för förväntningar?
– Mina förväntningar är att det kommer bli en grym festival på ett sätt som bara Hammarkullen kan erbjuda.

Vad betyder gatukonst för dig?
– Ska jag vara ärlig har gatukonst inte inneburit något särskilt för mig mer än att jag har varit ett fan av vacker konst. Sedan har min smak alltid varit så att jag tycker om konsten utomhus, då alla kan ta del av den. Jag har alltid upplevt gatukonsten som vackrare än de inne i museer och gallerior.

Hur mycket betyder konsten som ett uttrycksmedel för den som annars inte har en plattform?
– För mig personligen är bildkonst ett relativt nytt uttryck. Jag har egentligen mer erfarenhet av andra konstuttryck. Men konsten och kulturen är alltid och har alltid varit ett sätt för människor att få sin röst hörd. Även om de kanske inte skulle sätta just epiteten konst på det.
– Jag vet att jag har haft svårt och fortfarande har svårt att prata om begrepp som konst och kultur då de känns främmande för mig.Som att dessa ord tillhör någon annan och att det är det som bestämmer om vad som innefattas i konst och kultur. Det är nog klassbetingat också. Jag trivs inte med ordet ”konstnär”. Jag bara ritar lite.

Varför valde du att delta? Betyder det extra mycket att det är i Hammarkullen?
– Det känns stort att få ge tillbaka något till Hammarkullen som har gett mig så mycket. Och det känns fint att tänka på att jag för alltid kommer att finnas i Hammarkullen.

Info och program:

Konstnärer:
Nabila Abdul Fattah (Sverige)
Charqui Punk (Chile)
Reyben och Himed (Mexiko)
Sens (Mexiko)
Rob McDonald (Spanien)
Iman Josef Husein (Sverige)
Ligisd (Sverige)
Fotograferna och filmskaparna Julian Quevedo (Chile), Futuro Berg (Chile/Sverige) och Lennart Navarrete (Chile/Sverige) kommer att följa och dokumentera festivalen för att sedan släppa en film om festivalen och gatukonsten under år 2018.

3 augusti: Festivalen invigs med ett kort tal och presskonferens. Konstnärerna har påbörjat sina konstverk.
Tid: kl 14.30 samling vid Folkets hus för rundvandring för att se tidigare festivalverk.
Rob MacDonald håller därefter daglig workshop utanför Sandeslätt 1.

4 augusti: Block Party i Sande­slätt, med DJ Patron (Chile/Sverige) som kommer spela hiphop, cumbia, salsa och andra urbana genrer; Falcon DJ (Kuba) med salsa; José & Luis – The WolfFlair Bartenders (Chile); Nazca aka Wako Guerrilla Callejera (Costa Rica) och Cezaro Flow (El Salvador/ Sverige) samt många fler.
Tid: kl 17.00 tills sent på natten i Sandeslätt.

4-5 augusti: Öppen workshop ”Stenciler och muraler” med Himed & Reyben. På Hyresgästföreningen Bredfjällsgatan 3.
Tid: kl 12.00 – 17.00.

9 augusti: Konstnärssamtal och paneldebatt ”What is the future of Street and Public Art?” på Folkets Hus i Hammarkullen. Konferencier: Iman Josef Husein och Daniel Terres från Urban Konst.
Tid: kl 18 00.

10 augusti: Graffitiworkshop för unga på Blå Stället i Angered Centrum.
Tid: kl 11.00-14.00.

11-12 augusti: Kollektivt konstverk, Hammarkullen. På baksidan av Bredfjällgatan 2-24.
Tid: kl 12.00 – 19.00.

13 augusti: Vernissage och guidad tur med Urban Konst. Samling utanför Folkets Hus i Hammarkullen.
Tid: kl 11.00, 12.30 och 17.00. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!