Staten och kapitalet

2016-10-21 15:53:02
Den gångna helgen samlades makteliten till storkalas när Wallenbergimperiets flaggskepp Investor firade 100 år. Regeringen med statsminister Stefan Löfven i spetsen var förstås där och från högeralliansen kom bland annat M-ledaren Anna Kinberg Batra och Centerns Annie Lööf. Kungahuset fanns också representerat. Wallenberg och monarkin har alltid gått i tandem.
Klädkoden var den högborgerliga ”black tie with a touch of innovation” (som kan översättas som ”smoking/aftonklänning med en gnutta innovation”). Notan för kalaset som hölls på det Investorägda lyxhotellet Grand Hôtel Stockholm var hela 10 miljoner kronor, omkring 6 660 kronor per gäst.
Att  politiska pampar och höga statstjänstemän som  Finansinspektionens (FI) generaldirektör Erik Thedéen fanns på gästlistan (han hoppade dock av sista stund när allt blev känt), samtidigt som FI håller på att granska den Investoräga storbanken SEB, får det att lukta muta lång väg. ”Här är man långt ute i gränslandet”, sa mutlagsexperten Thorsten Cars. Långt ner i mut-träsket är väl mer korrekt. När sedan Investors talesperson Stefan Stern skyndade sig att säga ”att det fanns inga baktankar med att så många höga myndighetsföreträdare har bjudits in. Syftet med inbjudan är självklart inte att påverka beteendet hos någon” måste väl detta nästan tas som ett erkännande.  
Stefan Stern lät sig själv påverkas så mycket av Wallenbergs miljarder att han gick från att vara Socialdemokraternas biträdande partisekreterare till att bli Investors kommunikationschef och chefslobbyist.
Stefan Sterns främsta uppgift är att säkra Wallenbergarnas med fleras fortsatta plundring av välfärden. Investorägda Aleris redovisade ifjol en vinst på närmare en halv miljard kronor.

Aleris gör vinst på såväl vård som flyktingboenden. ”En enkel lägenhet för 60 000 kronor per månad. Så mycket tar Wallenbergägda Aleris betalt av kommunen för att inhysa en flykting”, rapporterade Svenska Dagbladet ifjol höst. 60 000 kronor i månaden, 2 020 kronor per dygn, det är ungefär vad man får betala per person för ett dubbelrum på femstjärniga Grand Hôtel Stockholm som bland annat erbjuder limousinetransfer med chaufför och 24-timmars rumsservice.
Dessutom är ockerhyror ett brott. Men Wallenbergarna har alltid klarat sig från att ställas inför rätta. Att Wallenbergfamiljen, direkt eller indirekt, kontrollerar en tredjedel av börsvärdet på över 6 000 miljarder kronor är en historia om staten och kapitalet. ”Sida vid sida, de sitter i samma båt” – eller snarare vid samma bord.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!