Stockholm: ”Inga fler krig – Stoppa krigsindustrin!”

Dante Wiechel var en av flera ungdomar som höll brandtal mot imperialism och krig (Foto: Joanna Chichelnitzky).

av RS Stockholm // Artikel i Offensiv

Den 15 januari arrangerade Unga Socialister (Rättvisepartiet Socialisternas ungdomsgrupp) en antikrigsmanifestation i Slussen i Stockholm.

Det var en antikrigsmanifestation mot USA:s president Donald Trumps krigshandlingar, mot den iranska förtryckarregimen, en uppmaning att stoppa den svenska vapenexporten, och ett sätt att ge stöd till folkupproren i Iran och Irak och solidaritet med flyktingar.
Efter en kort introduktion från Vilgot Karlsson hölls en rad tal av aktivister, socialister och skolungdomar.

– Krig har alltid utförts av unga människor, oftast för gamla mäns intressen. Vi unga kan organisera oss mot krig, vi behöver inte betala med våra liv, offra våra liv för nåt som olja eller Trumps krigs­äventyr, bara vi är tillsammans. Bara om vi tillsammans försöker slå ner krigshetsen och stå emot hotet om krig kan vi spara jättemånga människors liv och se till att vi har ljusare framtids för alla ungdomar världen över, sa Dante Wiechel.
Initiativtagaren Samuel Kostov från RS höll sitt tal på engelska:
– Enda sättet att stoppa detta är att organisera kamp mot dessa krigsföretag, gå ut i strejker, demonstrera, kräva att företagsvinsterna på krig inte kan fortsätta. De som tjänar mest på detta måste stoppas av oss, folket som har makten att säga ”inte mer”, och stoppa lidandet som vi ser överallt. Militärutgifter kan satsas på exempelvis miljön istället.

Vilgot Karlsson från RS talade bland annat om världens totala militärutgifter jämfört med vad det skulle kosta att införa global välfärd, och räknade upp svenska vapentillverkare som exporterar till bland annat diktaturer, och gör enorma vinster på att indirekt stödja krig och konflikter.
Alex Grip tog bland annat upp om USA:s krig och kupper genom historien i ”demokratins namn”, och om den iranska regimens förtryck som hållit på i årtionden.

Mehrnosh Zafiee från Shora läste upp ett uttalande och berömde Unga Socialister för att stå upp emot både USA och Iran. 
– Visa solidaritet och stöd till folkets kamp för frihet och rättvisa i Iran! Vi uppmanar alla frihetskämpar, kvinnor, arbetare, aktivister, socialister och organisationer i Sverige att reagera och fördöma den brutala regimen i Iran.
Elin Gauffin från RS talade om behovet av att ställa om till ett socialistiskt miljövänligt ekonomiskt system för att undvika klimathotet, om massupproren i Irak och Iran, USA:s maktspel och krigspolitik, om den svenska militära upprustningen som får pengar medan välfärden krisar.

Zahra Hosseyni från Liv Utan Gränser talade om livet som flykting. Miljoner har blivit flyktingar på grund av krig och osäkerhet. Kriget skapar fattigdom, klimatförändringar, drabbar och förstör människor, ekonomier – hela världen.
Samuel avrundade med att tala om normaliserandet av SD:s rasism och hets mot flyktingar.

Kom med i kampen mot kapitalism och förtryck du också! Bara tillsammans kan vi störta fåtalets envälde och bringa till stånd ett samhälle fritt från förtryck och orättvisor, där människors och klimatets behov går först – ett socialistiskt samhälle! För mer info, klicka här!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!