Stockholm nyliberalt labb

2007-03-28 14:31:57
Den moderatledda högeralliansen i Stockholms stadshus har klubbat en ny konkurrens- och upphandlingspolicy som slår fast att ”all verksamhet som inte är myndighetsutövning eller strategisk ledningsfunktion skall upphandlas”.

Beslutet i måndags den 26 mars föregicks av en protest utanför stadshuset av Nätverket Gemensam Välfärd som samlade c:a 150 personer.
– Det som nu är på väg trotsar all beskrivning, sade Seko Stockholms ordförande Ulf Brandt, som konstaterade att Stockholm nu blir ett laboratorium för det största nyliberala experiment som Sverige upplevt.
Detta inleds nu trots att tidigare utvärderingar, som visat på usla erfarenheter med sämre kvalitet till ett dyrare pris, sopats under mattan.
Under stadsfullmäktiges debatt uttalade bara v någon principiell opposition, vilket belönades med applåder på läktaren. Den enda kritik som t ex Teres Lindberg (s) och Yvonne Ruwaida (mp) framförde gällde borttagna antidiskriminerings- och miljöklausuler.
”Kommunimperialism” gastade Rolf Könberg (m) sedan Stellan Hamrin (v) erinrat om att Stockholm aldrig kunnat byggas utan att staden köpt mark och ”hela socknar” för industrier och bostäder och i kommunal ägo byggt t-bana, vatten-, el- och värmeverk etc.
Nya protester lär växa i takt med de negativa konsekvenserna.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!