Stockholm: Protestdag mot Förbifarten

2015-03-19 14:43:27

foto: Stig Nygaard / Flickr CC
Missnöjet gror om Förbifart Stockholm och boende i Järva mobiliserar nu för en demonstration den 29 mars.

Söndag 29 mars blir det en stor samling på Akalla torg kl 14 i protest mot Förbifart Stockholms miljödiskriminering och den planerade höjningen av SL-kortet. I ett gemensamt upprop av Norra Järva Stadsdelsråd och grannskapsföreningen Trevliga Porkala ges skälen till demonstrationen, som får brett stöd både lokalt och av miljöaktivister.

”Stormötet i Akalla by den 23 februari, arrangerat av grannskapsföreningen Trevliga Porkala och Norra Järva Stadsdelsråd, konstaterade en växande oro för konsekvenserna av Förbifart Stockholm för både den lokala och globala miljön och för kollektivtrafiken, samt för såväl landstingets som vår egen ekonomi. 

Att ledningen för Stockholms läns landsting vill dra i nödbromsen genom att höja priset för SL-kortet, glesa ut kollektivtrafiken och dra ned på kollektivtrafikens utbyggnad är ett sabotage mot miljön, och slår allra hårdast mot kvinnor, unga och alla med låga inkomster. Detta borde idag få alla varningslampor att blinka inför bygget av världens i särklass mest kolossala motorvägstunnel.

Vi kräver därför:

1. Att Förbifarten, om den trots alla invändningar byggs, ska dras i tunnel eller överdäckas även vid Akalla och Hjulsta. Vi kräver att den starka oron för buller och luftföroreningar i närmast berörda miljonprogramsområden ska respekteras. Att inte åtgärda detta medan samma motorväg dras i tunnel under mer välbeställda områden vore ett utslag av oacceptabel miljö-
diskriminering.

2. Att SL på inga villkor ska tillåtas höja priset för SL-kortet, glesa ut trafiken och dra in på planerad utbyggnad av kollektivtrafiken. 
Förbifarten får inte tränga ut kollektivtrafiken. Intäkterna från trängselskatten ska precis som det utlovades på den vinnande valsedeln i Stockholms kommuns folkomröstning 2006 finansiera utbyggd kollektivtrafik och vägar, i den ordningen.

3. Att regering och riksdag förklarar hur Förbifarten om den byggs inte ska äventyra målet om noll i nettoutsläpp av koldioxid och andra växthusgaser redan till år 2050. Detta är särskilt viktigt som FN:s klimatpanel inför årets stora klimattoppmöte i Paris har inskärpt att världen är på väg mot katastrofala konsekvenser utan en mycket snar och dramatisk minskning av utsläppen.” ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!