Stöd kampen i North Dakota

2016-11-23 13:14:49

foto: Avery White /Oceti Sakowin Camp / Flickr CC
Utgången av striden i North Dakota kommer att färga framtiden.

I North Dakota i USA hotas reservatet Standing Rock och dess invånare av en planerad oljeledning mellan North Dakota och Illinois. Det har lett till en motståndsrörelse som samlat urinvånare från hela landet i protester.

Det är Energy Transfer Partners, ett moderbolag till flera stora oljebolag, som ligger bakom projektet Dakota Access Pipeline. Oljeledningen är 180 mil lång, värd 3,8 miljarder dollar och ska kunna transportera närmare 75 miljoner liter olja per dag. Ledningen ska dras genom fyra stater, gå under Mississippi- och Missourifloderna och Oahe-sjön vid Standing Rock-reservatet. Detta skulle förorena vattenkällan för Sioux-stammen i Standing Rock, som inte har fått möjlighet att delta i diskussionerna kring projektet. Arbetet med oljeledningen har redan förstört flera begravningsplatser som anses heliga för urinvånarna.

Detta har lett till en växande motståndsrörelse bland USA:s urinvånare. Det är en fråga både om urbefolkningens rättigheter och en klimatfråga. I april skapades ett spirituellt läger, Sacred Stone, där urinvånare och andra som stödjer deras kamp har samlats, i protest mot oljeprojektet och också i en fysisk blockad mot arbetet. Flera andra läger har sedan upprättats i närheten.

Stora demonstrationer och blockader har ägt rum i protest mot oljeledningen, som förorenar helig mark som tillhör urinvånarna. Både polis och militär har satts in mot demonstranterna, och runt 500 personer har gripits bara de senaste veckorna för att de protesterat. Under demonstrationerna har demonstranter attackerats av polis med pepparsprej, gummikulor och andra våldsmedel.

Oljejätten Energy Transfer Partners är en viktig sponsor bakom Donald Trumps valkampanj, och Trump är själv en viktig aktieägare inom företaget med mellan en halv och en miljon dollar investerade. Trumps seger i presidentvalet är ett hårt slag mot klimatkampen i USA, och kan komma att attackera kampen mot Dakota Access Pipeline.

Trump själv är en förnekare av klimatförändringarna, och som en girig kapitalist, blivande president och aktieägare inom Energy Transfer Partners är han ett stort hot mot kampen vid Standing Rock.

Nuvarande president Obama har inte heller tagit ställning mot projektet. Bara efter stora påtryckningar från proteströrelsen valde han att pausa processen lite för en diskussion om oljeledningen kan ledas om. Energy Transfer Partners uttrycker dock bestämt att de inte är villiga att kompromissa i frågan.

Rörelsen i Standing Rock är den största motståndsrörelsen bland USA:s urinvånare i modern tid. Tusentals människor har varit samlade ända sedan april, och trots den brutala repression de mött från polis och paramilitär har de stått fast vid sin övertygelse.

Den här kampen har enat ursprungsbefolkning, miljöaktivister och rättvisekämpar från hela USA och rörelsen har vunnit stöd från aktivister runt om i hela världen. Flera progressiva fackföreningar i USA har gått ut med officiellt stöd.

Kampen för att stoppa Dakota Access Pipeline är ett måste för miljön och för ursprungsbefolkningens rättigheter till det lilla land de har. För att vinna striden krävs en massiv mobilisering av alla de som stödjer den, runt om i hela USA, för bygget av en enorm gräsrotsrörelse som kan ta kampen för klimatet vidare. En vinst i det här fallet skulle kunna bli startskottet för en rörelse med verklig kraft att påverka. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!