Stöd kurdernas kamp för Kobanê mot IS terror

2014-10-15 14:54:45


Kurdernas och hela arbetarklassens enhetskamp krävs för att slå tillbaka IS.

Våldsamma sammandrabbningar och strider utspelar sig i Kobanê där Islamska Staten (IS) fortsätter belägringen och attackerna, som intensifierades den 15 september.

Vittnesmål sprids från de områden som IS har dragit fram igenom. Tortyr, halshuggningar och en fruktansvärd brutalitet. Avhuggna huvuden och händer ligger längs med Kobanês gator. Sedan IS belägring av Kobanê inleddes har 200 000 flytt över gränsen till Turkiet. Enligt FN är 60 procent av de som har flytt barn.
En soldat i den kurdiska försvarsstyrkan YPG vittnar om att de idag (tisdag) lyckats stoppa IS från att ta större delar av staden, men samtidigt är i desperat behov av stöd.

Medan omvärldens regeringar blundar fortsätter motståndskampen i Kobanê, där kurderna försvarar sig. De kurdiska försvarsstyrkorna YPG/YPJ har fått stöd av systerpartiet PKK och har i månader bekämpat IS. Men de är trötta och hårt pressade av IS betydligt tyngre vapen.
Hjälpen är inte långt borta. Bara någon kilometer bort, vid den turkiska gränsen, trängs tusentals kurder som vill ansluta sig till försvaret, men stoppas av de turkiska myndigheterna. Flera gånger de senaste veckorna har ändå såväl gerillasoldater från PKK som aktivister kunnat bryta sig igenom avspärrningar och passera gränsen in till Kobanê.
I takt med att martyrernas kroppar börjar komma tillbaka till Bakur från Kobanê ökar också spänningarna inne i Turkiet. Begravningar har förvandlats till stora sorgemarscher och beväpnade kurdiska demonstrationer och kravaller utspelar sig.
10 000-tals är ute på gatorna i solidaritet med Kobanê, men också mot den turkiska regeringen, som svarat med brutal repression som hittills dödat 40.

Det allt mer spända läget har lett till att PKK har flyttat in sina gerillasoldater från Bashur (södra Kurdistan, i Irak) till Bakur (norra Kurdistan, i Turkiet) vilket Turkiet besvarat med att attackera PKK militärt.
”Turkiska krigsplan attackerar Kurdiska arbetarpartiet PKK i sydöstra Turkiet under söndagen,” rapporterar Reuters. ”F-16- och F-4-krigsplan lyfte från Diyarbakir och Malatya och släppte ett regn av bomber över PKK,” skriver tidningen Hurriyet.
Attacken mot PKK måste uppfattas som att Turkiet bryter den turkisk-kurdiska fredsprocessen och provocerar alla som har sett hur den turkiska regeringen har blundat för IS brutalitet.
Miljoner kurder följer nu den händelseutveckling som utspelar sig där de själva befinner sig i de tragiska händelsernas centrum.
Den internationella arbetarrörelsen har nu ett ansvar att agera och borde utlysa en massiv solidaritetskampanj med det kurdiska folket samtidigt med protestaktioner riktade mot den turkiska regeringens blockad av förstärkningar till Kobanê.

Den turkiska arbetarklassen och dess organisationer, fackföreningar och vänsterpartier har ett ansvar att ena kampen och bör utlysa strejker och massdemonstrationer med stöd till kurdernas kamp i Rojava (västra Kurdistan, i Syrien) och Bakur i Turkiet.
I Sverige har flera möten, demonstrationer och manifestationer organiserats, vilket även uppmärksammades av exempelvis RT (ryska SVT). Rättvisepartiet Socialisterna har varit extremt delaktiga i dessa solidaritetsdemonstrationer (läs mer på sidan 3).
Idag är det tydligare än på länge att kurdernas kamp är en del av en internationell kamp mot kapitalism, imperialism, nationellt förtryck och nattsvart reaktion i form av religiös extremism och terror, som förtjänar vårt stöd. ■