Stolen Seas – nyanserat om somaliska pirater

2012-11-22 11:54:36
Den 8 november 2008 blev det danska fartyget CEC Future kapat av pirater på mindre än fem minuter. Under två månader hölls besättningen på 13 män som gisslan medan det danska företagets och piraternas konsulter förhandlade.

Dokumentären, som har tagit tre år att få ihop, försöker få med alla vinklar som går och lyckas skapa en nyanserad bild av pirater, gisslan, konsulter och andra experter.
Piratfrågan leder oss till ett land där invånare står handfallna inför den situationen som omvärlden har skapat åt dem, med svält, förgiftad fisk och ingen handel. Där barndomen går ut på att hela tiden se dessa rika fartyg som färdas vid kusten utan att kunna ta del av dess rikedomar.

Dokumentärfilmarna fick tag på Ishmael Ali, piraternas egen konsult, en ensam småbarnspappa som försökte få en del av piraternas kaka genom att agera tolk som förhandlare vid gisslandramat.
Under två månader förhandlade han fram och tillbaka med det ­danska företagets konsult för att sedan fortsätta förhandlingen med skeppets ägare Per Gullestrup. Den mest otippade vänskap uppstod där ­förståelse byggdes upp och de båda måste sammarbeta för att inte dra ut på kapningen.

Många experter
får komma till tals om ”lösningar” på problemen, men  dessa är lösningar endast för företagen, så att de slipper bli kapa­de.
De riktiga problemen finns inte till havs utan inom Somalias gränser, där politiska spänningar och brist på utbildning, mat och jobb råder och andra grundläggande behov inte uppfylls. Där drömmen om att bli pirat är den enda framtid som unga vågar hoppas på!
Lucia Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!