Stoppa ACTA

2012-02-01 15:31:17
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) är ett multilateralt handelsavtal som har tagits fram av kapitalistiska intresseorganisationer, med begränsad bevakning och insyn av folkvalda representanter och utan öppenhet gentemot allmänheten.

Dess syfte är att förebygga pirat­kopiering och varumärkesintrång. Vad beträffar internet stipulerar avtalet att företag som tillhanda­håller onlinetjänster blir ­ansvariga för att inget innehåll som sprids av användare via tjänsten är upphovsrättsskyddat.
För att se till att ingen enskild individ tar del av piratkopierat material tvingas internetoperatörer att spåra sina kunders aktiviteter och förmedla detta till polisen.
Denna form av övervakning infördes redan 2009 under den kontroversiella Ipredlagen. Skillnaden är att Ipred inte tvingar operatörerna att spara sina användares aktivitet. Följden av Ipred var att sidor som Pirate Bay kunde erbjuda sina användare tjänster där individens aktivitet på internet inte kan spåras. Under ACTA tvingas internetoperatörer att spara och lagra användarnas aktivitet. Det blir även olagligt att använda anonymitetstjänster.

ACTA sträcker sig dock längre än internet och media. Under ACTA-avtalet skulle generiska kopior av viktiga läkemedel anses bryta mot upphovsrätten och kriminaliseras.
Rättvisepartiet Socialisterna tar avstånd från ACTA-avtalet, då det inte bara kränker varje individs integritet utan även ­hindrar produktionen av för utvecklingsländer livsviktiga läkemedel och livsmedel.

Den 4 februari blir det omfattande protester i Stockholm, Göteborg och Malmö mot att Sverige stödjer ACTA-lagen.
Den 25 februari är ytterligare en demonstration inplanerad i Göteborg.
Vi uppmanar alla att demonstrera mot denna kapitalismens attack mot integritet i både ord och handling. Skriv på namnlistan som finns på nätet (www.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_ spread/?tta), och gå på demon.
Viktor Jackson
David Pergament

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!