Stoppa det stora bankrånet

2015-02-26 11:53:25


Dags att kräva våra pengar tillbaka.

Sammanlagt gjorde de fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – en vinst på 104,5 miljarder kronor under förra året. 57,1 miljarder av vinsten går direkt ned i aktieägarnas fickor. 

Storbankernas vinster är betydligt större än exempelvis landets utgifter för grundskolan under ett år (86,5 miljarder kronor). Om storbankernas vinster delades ut till landets alla invånare skulle var och en inkassera 11 000 kronor. Så visst finns det pengar.

Samtidigt som storbankerna vräker miljarder över sina aktieägare får direktörerna och cheferna både jättelika lönelyft och miljonbonusar.

Swedbanks vd Michael Wolf fick förra året en löneförhöjning på 6,3 miljoner kronor – nästan en 60-procentig ökning.

 400 chefer på Nordea kan se fram emot en miljon kronor vardera i bonus efter att banken har gjort en vinst på svindlande 31 miljarder kronor under helåret 2014. 

”Bakom [Nordeas] vinstökningen ligger bland annat mer utlåning. Och dessutom till högre vinst gentemot bolånekunderna – kunderna får betala en högre räntemarginal på varje lånad krona.” (SVT den 28 januari)

Bankerna tjänar sina pengar på att plundra kunderna. Var tredje krona på ett rörligt bolån blir till vinst för banken. Sedan år 2009 har storbankernas vinster nästan tredubblats – från 35 miljarder kronor till 104,5 miljarder kronor år 2014. Denna vinstexplosion skulle inte vara möjlig utan statens stöd och lånegarantier. 

När storbankerna håller sina bolagsstämmor i mars kommer de att mötas av starka krav på att det är dags att betala tillbaka till skattebetalarna. 

”Vi kräver våra 34 miljarder kronor tillbaka”, säger Folkkampanj för Gemensam Välfärd i Stockholm, som har tagit initiativ till bankprotestveckan i samband med bankernas bolagsstämmor den 19-26 mars. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!