Stoppa dödsskjutningarna

2015-05-13 19:17:24

foto: Al_HikesAZ / Flickr CC
För att stoppa dödsskjutningarna krävs massiva insatser för en upprustning av välfärdsverksamheter, bostäder och för trygghet.

I Göteborg har lika många dött som ett resultat av skottlossningar på fyra månader som under hela förra året. 

År 2014 registrerades 50 skottlossningar, i vilka 24 personer skadades och fyra avled. Under de första fyra månaderna i år har redan nio skottlossningar inträffat i staden och dödssiffran motsvarar redan fjolårets.

Även år 2013 var blodigt. Då ägde så många som 56 skottlossningar rum, som kostade åtta människor livet och 30 skadades allvarligt.

Antalet skottlossningar i Göteborg har minskat i jämförelse med samma period förra året, men det dödliga våldet har ökat. Under samma period i fjol, den 1 januari till den 16 april, hade 20 skottlossningar rapporterats. Men då hade inga dödsfall inträffat.

Våldet måste tas på allvar och medborgarnas trygghet prioriteras. Våldet har letat sig in i våra bostadsområden, lokala restauranger, gator och torg. Det skapar en känsla av otrygghet och stress bland långt fler än de direkt inblandade.

Det är inte någon tillfällighet att Göteborg är hårt drabbat av det dödliga våldet. Göteborg är en stad som slits isär, där gapet mellan rika och fattiga ökar, skolresultaten sjunker och arbetslösheten når nya höjder. Segregationen blir allt mer påtaglig.

Från stadens styrande politiker hörs inga förslag på lösningar. De stoppar huvudet i sanden och ropar istället på mer polis.

Men vad som behövs är att vända utvecklingen, att bryta den nedåtgående spiral och destruktiva beteenden som kommer som ett resultat av unga som har tappat hoppet efter att ha vuxit upp i trångboddhet, långtidsarbetslöshet och nedskärningsdrabbade skolor. Kanske bär man redan med sig trauman som man inte har fått hjälp att bearbeta då nedskärningar också slår hårt mot den psykiatriska vården. 

Många ungdomar som idag försörjer sig som langare, som redan som 16-åringar är djupt kriminella, hade kunnat räddas om rätt hjälp och stöd hade satts in på ett tidigt stadium. Men skolan saknar resurser och inget händer när lärare slår larm. Det saknas ständigt de ekonomiska medel som behövs.

Resultatet av klassamhället är fattigdom och utslagning som i sin tur leder till gängkriminalitet, droguppgörelser och dödligt våld.

Skotten är inget vi ska vänja oss vid. Istället behövs det massmobiliseringar mot våldet, med politiska krav på åtgärder som sträcker sig längre än temporära polisiära insatser.

Stadens unga behöver utbildning, arbete och bostäder. De behöver vinna tillbaka tron på möjligheten till ett liv bortom gäng och kriminalitet. Här har stadens politiker misslyckats och istället behövs en stor rörelse som kräver trygghet och välfärd för att vända utvecklingen.

Onsdagen den 22 april, dagen då denna tidning går i tryck, anordnar Hyresgästföreningen, på initiativ av RS-medlemmar, en manifestation mot det ökade våldet och lyfter krav på trygghet och välfärd. Läs mer om manifestationen i nästa nummer av Offensiv.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:

  • Trygghet och välfärd.
  • Trygghet i boendet – bygg bort bostadsbristen.
  • Trygghet på jobbet – för kollektivavtal och fasta jobb.
  • Trygghet i vardagen – rusta upp förorten. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!