Stoppa matprischocken

Sällan har priset på mat ökat så snabbt som nu. Under juli månad steg matpriserna med 1,5 procent.

Matpriserna har fortsatt att nå nya rekordnivåer. Hittills i år har priset på livsmedel ökat med över 10 procent.

Men trots att prisökningarna äter upp löner och pensioner i en allt snabbare takt, är regeringen inte beredd att ge vanliga människor kompensation för matprisökningarna, vilket står i bjärt kontrast till de närmare 1 070 miljarder kronor som storbolag och banker fick i form av stöd, subventioner och billiga lån från regeringen och Riksbanken under pandemin.

Runt om Europa har regeringarna känt sig tvingade att kompensera vanliga människor för prisökningarna. Polens högerregering har exempelvis slopat momsen på maten.

I Tyskland har varje anställd fått ett engångsbelopp på 300 euro (1 euro motsvarar ca 10,30 kronor) som kompensation för prisökningarna, plus ett extra barnbidrag på 100 euro, per barn.

I Spanien har lågavlönade har fått ett extra bidrag på 200 euro.

I likhet med andra behöver också fackföreningarna i Sverige ta kamp mot prischocken.

I Storbritannien har de kämpande brittiska järnvägsfacket RMT och CWU, som bland annat organiserar postanställda, tillsammans med olika gräsrotsorganisationer startat kampanjen ”Nu är det nog!”

”För reallöneökningar, sänkta energikostnader, drägliga bostäder till alla och att man äntligen börjar beskatta de rika och storbolag. Det är vad kampanjen står för”, heter det i plattformen.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:

  • Bort med moms på maten.
  • Omedelbar höjning av barnbidrag och andra socialförsäkringar, pensioner samt försörjningsstöd.
  • Ta fajten i avtalsrörelsen för full kompensation för prisökningarna och säkra reallönerna med indexlön (löner som uppjusteras i takt med inflationen).
  • Reglera elpriser och hyror – återta elbolag, elnät och bostäder i gemensam ägo. Ut med vinstintresset – in med allmännyttan.
  • Avgiftsfri kollektivtrafik. ■

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!