Stoppa nazisternas marsch

2018-11-28 10:13:40

foto: Offensiv
Nazisternas försök till marscher får aldrig stå oemotsvarat. Slut upp den 30 november!

Den 30 november planerar nazister att marschera i Stockholm. Nazistiska Nordisk Ungdom kallar till fackeltåg och uppmanar alla ”patrioter och nationalister” att delta. Nazisterna försöker återuppliva denna tradition och få en dag om året att samla extremhögern. Det krävs mobilisering och stark uppslutning för att stoppa nazisternas marsch.

Den 30 november har historiskt varit en högtidsdag för nationalister (där dessa samlats under förevändningen att fira Karl XII) och på senare tid även för nazister. Tack vare antirasistiska protester och demonstrationer under 1900-talet har denna tradition blivit historia, men sedan 1990-talet har det uppstått spridda försök att återuppliva dagen.
Den nazistiska gruppen Nordisk Ungdom kallar i år till en marsch efter att ha haft en delegation som deltog tillsammans med polska fascister under firandet av Polens självständighet.

Det har inte gått bra för Nordisk Ungdom, som har hoppats kunna växa genom SD. Ungefär 40 av deras medlemmar har identifierats och bor huvudsakligen i Stockholm. Flera av medlemmarna har personliga band till varandra eller jobbar ihop. De är isolerade och driver ett flertal olika nazistorganisationer, men i dessa figurerar samma personer.
Enligt deras hemsida är organisationen till för nationalister fram till att de har fyllt 30 år för att sedan flytta sina medlemskap till Skandinaviska Förbundet, men trots detta är 30-plussaren Fredrik Hagberg (även Fredrik Haugen) Nordisk Ungdoms talesperson. Han hade 2014 anställning hos Försvarsmakten, men fick sparken efter att ha talat på den ukrainska fascistorganisationen Svobodas konferens. De enda aktiviteterna som har rapporterats av Nordisk Ungdom under hösten i år är kampsportsträning.

Att de nu kallar till en marsch på fredag är ett försök att bryta deras isolering. Att de uppmanar ”alla patrioter och nationalister” att delta är i sig själv ett tecken på svaghet och desperation. De planerar inte ens att ha egna organisationssymboler på plats. De vet att de inte blir många. Men de kan växa. Därför är det viktigt att antirasister samlas och om vi blir tillräckligt många stoppar deras marsch.
Nordisk Ungdom är idag en marginell organisation, men kan bli farliga om de tillåts växa. De har redan legat bakom ett flertal attacker. Under fjolåret attackerade medlemmar från Nordisk Ungdom Ung i Sveriges sittstrejk och Stockholm Pride. Detta gjorde de även i år och försökte också störa internationella kvinnodagen.

På fredag är det 27 år sedan nazisterna stoppades från att nå Kungsträdgården i Stockholm. 10 000 antirasister samlades och lämnade inte platsen. Nyckeln från den dagen var att demonstrationen var stor och välorganiserad. Lärdomar behöver dras från Kungsan 1991, Kärrtorp 2013 och Göteborg 2017 och spridas till nya skikt som vill bygga antirasistiska nätverk och kämpa mot nazism och rasism.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla att protestera mot nazisterna den 30 november. Genom att samla tillräckligt många kan de stoppas. Kämpa STHLM har kallat till demonstration i Kungsträdgården klockan 19.00.
Fredag kommer att vara en viktig dag i att bekämpa rasism och nazism. När nazisterna stoppades i Kungsträdgården 1991 gjordes det av nätverk av organisationer, föreningar och fackliga aktivister. Idag är behovet skriande att bilda antirasistiska nätverk och gräsrots­kamp mot rasism och nazism.
Borgarnas kapitulation till SD, att delar av de borgerliga partierna släpper in SD från kylan och att etablissemanget har anpassat sig till SD och genomför en brutal flyktingpolitik bereder vägen för nazister. 

Antirasismen behöver anamma ett politiskt program där såväl antirasismen som behovet av gemensam kamp mot högerpolitik och ökade klyftor tas upp. Appeller och krav om detta behöver även lyftas upp i fackföreningsrörelsen med syftet att mobilisera facken i en gemensam arbetarkamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!