Stoppa utvisningar av hbt-personer till Irak!

2009-09-02 16:50:01
I onsdags morse deporterades 27-åriga Ali till Irak, som han flytt ifrån efter att ha ertappats med att ha sex med en annan man. I Irak riskerar han förföljelse, tortyr och att mördas för sin sexuella läggning.

I 80 länder i världen är homosexualitet förbjudet, och i 5 av dem är homosex­ualitet straffbart med döden. Sedan USA:s invasion av Irak opererar dödspatruller som systematiskt avrättar hbt-personer.
I Human Right Watch nyligen utgivna rapport They want us exterminated beskrivs det bestialiska våldet och morden på hbt-personer i Irak. Rapporten uppskattar att antalet mördade är över hundra, men mörkertalet kan vara stort då familjer till offren inte vågar anmäla.

Trots den färska rapporten om situationen i Irak fortsätter migrationsverket att utvisa hbt-personer dit och till andra länder där homosexualitet är ett straffbart brott, med argumentet att risken är låg om man inte är öppen med sin sexualitet.
Ytterligare minst tre homosexuella män från Irak har fått avslag på sina ansökningar om asyl under veckan.

Mot detta arrangerade RFSL en manifestation på Sergels torg i torsdags den 27 augusti. En illustration av den sexuella rensning som sker i Irak gjordes och fotades av konstnären Elisabeth Ohlson Wallin.
Manifestationen lyckades lyfta frågan och drog till sig förbipasserandes uppmärksamhet. Men frågan har bå­de potential och ett akut behov av att förankras på gräsrotsnivå för att kun­na utveckla en verklig massrörelse för asylrätten, likt Flyktingamnesti 2005.
Utöver Ulrika Westerlund från RFSL talade på manifestationen representanter från Grön Ungdom och Liberala Ungdomsförbundet. Miljöpartiet stod förvisso längst kvar vid kravet på allmän amnesti 2005, när till och med Vänsterpartiet vek sig. Men Folkpartiet är med i den regering som genomför utvisningarna!
Hbt-rörelsen måste veta vilka som är dess vänner i kampen för asyl. Är det regeringen som utvisar människor och skär ner på våra skolor och vården? Eller är det riktiga asylrättsaktivister och kämpar i nätverk som Ak- tion mot deportation?
Bygget av en bred rörelse för asyl är akut, och i den måste hbt-rörelsen börja ta plats! Kampen för asyl måste föras gemensamt med invandrarorganisationer, fackföreningar, socialister och alla som vill vara med!
Lina Westerlund

 RS / HBT-socialisterna kämpar för ▼

  • Asyl åt alla flyktingar som förföljs på grund av sexuell läggning.
  • Amnesti åt alla asylsökande och gömda. Återinför rätten till asyl.
  • Allas rätt till vård och ekonomiskt bistånd vid behov. Upprustning av vården.
  • Stoppa rasismen. Arbete, bostad och kollektivavtal åt alla.
  • Masskamp mot rasistpartier, etablerade partiers och statens brottsstämpling av

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!