Stoppa våldet!

2007-10-17 12:22:57
Jag blir så arg! Och det är jag inte ensam om. I fredags (den 12 oktober) samlades tiotusentals runt om i Sverige för att manifestera mot det ökade våldet och sörja eller hedra den sextonårige Riccardo, som blev misshandlad till döds den 6 oktober. Initiativet kom från femtonåriga Anton Abele, som liksom så många andra unga har fått nog.
När jag frågar min sjuttonåriga lillebror så känner han till både vem offret var och vilka förövarna är, vilket får det hela att kännas än mer nära och verkligt på något sätt.

Men det är så mycket i den här tragedin jag blir riktigt arg över. En ung kille, som just skulle fylla 17 år, blir misshandlad till döds av fyra jämnåriga efter en fest (där det bjöds på gratis champagne!) och det enda folk pratar om är poliser och om ett moraliskt förfall i samhället!
Vad hjälper det med fler poliser när gänget, som kallar sig för ”Vasa boys” och skryter om att de är ”brats”, kommer från familjer med både kontakter och pengar och skyddas av toppadvokater? Som att alla skulle vara lika inför lagen!

Flera grupper har dock gått ut och sagt att det är mer än bara poliser som behövs.
– Vad man hela tiden missar är det faktum att det till 90-95 procent handlar om killar. Det är alltså killars eller unga mäns våld, sa Klas Hyllander för organisationen Män för jämställdhet i SVT:s Aktuellt den 9 oktober. De kräver nu att regeringen vidtar seriösa åtgärder:
– Det man behöver göra är att utforma en strategi där man använder den här kunskapen för att låta påverka förskolan, föräldraskap, skolan, idrotten – alla väldigt viktiga platser som formar killars attityder och lär dom vad det så att säga är att vara en bra man.

”Det är skitstövlar och gangsters som gör så, inte hederliga svenska killar”, skriver Expressens überkonservativa krönikör Ulf Nilsson (den 9 oktober), som enligt min mening inte är riktigt klok i huvudet. Han menar – visserligen i likhet med Jan Björklund (fp), men han är ju enligt min mening inte heller riktigt klok i sitt militäriskt hjärntvättade huvud – att anledningen till att det är minst en skola varje dag som brinner i Sverige (bränder som alltså oftast är anlagda av elever) är bristen på disciplin.
Att någon bara kan fråga sig varför Reinfeldt och Sahlin debatterade om något annat än poliser och ouppklarade brott och att man inte alls ser kopplingen mellan ett hårdare samhällsklimat – raserad välfärd, sämre privatekonomier, utarbetade och slutkörda föräldrar och en slaktad barnomsorg och skola – och den ökade ohälsan och våldet bland ungdomar gör mig ännu argare!

För det som gör mig mest arg är att det inte hade behövt hända!

– Det fanns många som ville jobba, alltså lärarassistenter och sådär, inte bara med honom utan överhuvudtaget. Men då var det sådana stora nedskärningar och den smällen fick barnen ta, sa Jeanna Bagger-Jörgensen, som är fritidsledare och såg både positiva egenskaper och oroande sidor hos en av de misstänkta som åttaåring, i en intervju i Svenska Dagbladet.

Men det finns pengar! Vad som behövs är att folk slutar att vara bara arga, utan börjar se orsakerna och använda den där ilskan till att förändra!

Lina Westerlund är medlem i RS Haninge södra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!