Stoppa vansinnesnedskärningarna!

2009-10-07 17:35:09
Oroliga lärare och föräldrars mardröm är påväg att förverkligas ifall den socialdemokratiska majoriteten skulle välja att rösta för det förslag till nedskärningar tjänstemännen presenterar. När Lärjedalens stadsdelsnämnd i Göteborg ska skära ned 45 miljoner kronor är inga områden fredade.

Nu har tjänstemannauttalandet med förslag kommit som nämndpolitiker­na i Lärjedalen ska ta ställning till. Dessa ytterligare nedskärningar i re­dan drabbade områden kommer att innebära ett hårt slag och inte bara för olika verksamheter, utan de kommer även att skapa personliga tragedier som kommer att kosta mer i framtiden.
”Icke lagreglerade verksamheter kommer att minska i omfattning och utbud”, heter det. Förslaget innebär nämligen att medborgarkontoret och biblioteket försvinner i Hammarkullen. Detsamma gäller i Bergum, där läggs även fritidsgården ned.

Men det är inte bara icke lagstadgad verksamhet som hotas. Det blir färre lärare i skola och förskola, 55 tjänster försvinner, det blir större barngrupper och stängda fritidshem. Öppna förskolan minskar och kulturskolan får ett mindre utbud. Före­ningarnas bidrag minskar.

För knappt en månad sedan bildade vi föräldrar och boende i området tillsammans med skol- och fritids- personal nätverket Hammarkullen mot nedskärningar – för en levande förort. För det är just om detta kampen står. Genomförs dessa nedskärningar utarmas våra förorter och de lokala torgen, verksamheter försvinner och det som en gång var levande förorter lämnas tomma. Detta rimmar illa med det man kallar ”Vision Angered”, som politikerna så gärna talar om.
Politikerna måste vara medvetna om vad de tar ställning till. Det handlar inte bara om större grupper och färre lärare eller nedlagda ungdomsgårdar. Det handlar lika mycket om vad effekterna kommer att bli av det. Gängbildning, uppbrända bilar, kriminalitet och utanförskap. Det är vad deras beslut kommer att innebära om de röstar för nedskärningarna.
Är de beredda att offra ytterligare en generation?

– Behovet av en politisk röst för arbetare och låginkomsttagare är skriande. Vi måste stoppa dessa vansin- nesnedskärningar, säger Kaan Özsan, RS Hjällbo.
– Det krävs en förortsrevolt mot klassklyftor och segregering för pengarna tillbaka till vård, skola och omsorg, säger Mikael Bernardini, RS Hammarkullen.

Och vi ska komma ihåg att det in­te är första gången som Hammarkullen har fått ta kamp. Det är en förort som är van att resa motstånd. Biblioteket har varit hotat tidigare, liksom badhu­set, fritidsgården och vårdcentralen.
Hammarkullen har en stolt kamptradition med protester, demonstrationer, ockupationer och blocka­der. Nu måste de bästa av dessa traditioner åter börja diskuteras bland dem som drabbas av nedskärningarna.
– Vi arbetar för att tända den gnistan, säger Amer Mohammed Ali, ak­tiv i nätverket Hammarkullen mot nedskärningar – för en levande för­ort.
Kristofer Lundberg

120 elever, föräldrar och lärare protesterade mot nedskärningar i Hammarkullen 6 oktober. Demonstrationen gick till stadsdelsnämndens möte i Hjällbo.
Nästa stadsdelsnämndsmöte äger rum tisdagen den 27 oktober och på det mötet ska budgeten klubbas igenom. Då planerar Hammarkullen mot nedskärningar nya protester.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!