Stor kvinnomarsch i Stockholm

2018-01-24 16:30:31

foto: Sebastian Olsson
Den fantastiska kvinnovågen och kampen måste fortsätta och beväpnas med socialistiska slutsatser.

I helgen hölls det återigen Women’s Marches runt om i världen – så även i Stockholm, där omkring 1 000 slöt upp i en livlig demonstration.

Innan demonstrationen startade hade Rött forum, det vänstersamarbete som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ingår i, ett torgmöte på Kungsträdgården. Temat var mot Trump och sexismen, den kapitalistiska och imperialistiska agendan – för feminism, social rättvisa och fred. Konferencier var Elin Gauffin, RS:
– Trump är en produkt av kapitalismen. De senaste dagarnas utveckling visar vad han står för, med bland annat enorma skattesänkningar för storbolagen – från 35 procent till 21 procent, vilket betalas av enorma nedskärningar på välfärden.
– Vi utgör ett antikapitalistiskt block för att kvinnokampen inte ska begränsas till valurnorna. Systemet måste utmanas av masskamp underifrån, sa Elin.

Katja Raetz, sjuksköterska och medlem i RS, talade om den horribla vårdsituationen som råder i landet:
– Vi som jobbar inom vården vet att krisen beror på bristande resurser, men också att vården inte styrs utifrån personalens och patienternas behov. Företag tillåts göra storvinster på våra skattepengar som hamnar i skatteparadis. Resurserna slukas av bemanningsföretag, riskkapitalbolag, vinstjakt, dåliga upphandlingar, outsourcing med mera. Dessutom är kvinnor som patienter fortfarande lägre prioriterade än män. Kvinnosjukdomar är underprioriterade, kvinnor är oftare underbehandlade medan männen lättare får nyare och dyrare mediciner.
– Men det finns ett motstånd, som BB-ockupationen i Sollefteå är det tydligaste exemplet på. Kampen för välfärd är kampen mot högerpolitik som direkt är kopplat till kampen mot sexism och rasism. Vår styrka ligger i den gemensamma kampen, sa Katja.
Tal hölls även av den kurdiska föreningen Sara, som starkt fördömde Turkiets fruktansvärda krigs­offensiv mot Afrin och de kurdiska områdena. Shora talade om det arbetar- och kvinnouppror som har skakat Iran den senaste tiden och om behovet av solidaritet med kampen. Även Arbetarmakt höll ett tal.

Sedan marscherade vi den korta sträckan ned till Norrmalmstorg till Women’s March Stockholm. Där hölls det tal av bland andra Petra Hellebrant (Svenska FN-förbundet), Armina Etminan (Make Equal), Anna Lindenfors (Amnesty International), Shanga Aziz (Locker Room Talk) och Elin Sundin (Fatta). Musik och sång framfördes av Rrriotsamba, Blenda, Kör för alla och Stockholm sjunger.
Efter talen och uppträdandena tågade vi till Humlegården där demonstrationen avslutades.

Rättvisepartiet Socialisterna höll den socialistiska fanan högt under Women’s March. Vi tog upp med alla vi träffade om behovet av att denna fantastiska våg av kvinnokamp behöver politiseras ytterligare och behovet av ett socialistiskt program. Kampen måste föras mot högerpolitiken som upprätthåller könsmaktsordningen, sexismen och könsrollerna samt som med sin allt mer brutala nedskärnings- och privatiseringspolitik slår allt hårdare mot kvinnor som grupp. Det kapitalistiska systemet upprätthåller löneklyftor, orättvisor och förtryck.
Kom på vårt möte om socialistisk feminism i Stockholm lördagen den 3 februari (läs mer på sidan 8 om detta). ■

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Nolltolerans mot sexuella trakasserier. Trygga jobb, bra arbetstempo och demokratiska arbetsplatser för alla.
  • Specialdomstolar med genuskompetens för sexbrottsmål. Kraftig satsning på kvinno-, hbtq- och mansjourer, socialtjänst samt vård för våldsutsatta. Fritidsgårdar, fältassistenter och trygghetsvärdar med offensiva satsningar mot machokultur.
  • Fullt stöd till BB-ockupationen i Sollefteå! Pengar till vården, personaltäthet och löner – nej till välfärdföretagens vinstuttag och vård- och skolsegregering. Avskaffa löne- och pensionsgapet. Ekonomisk jämställdhet.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!