Stora arbetsmiljöbrister stoppar LKAB:s produktion

2018-10-17 11:38:21
Mindre än tre månader sedan 21-åriga Julia Markström dog på LKAB:s anläggning i Svappavaara, på grund av en rostig gallerdurk som gav vika, stoppas nu pelletsverket i flera månader på grund av upptäckten av rostiga balkar.

Offensiv har tidigare rapporterat om dödsolyckan där Julia Markström dog efter att ha fallit fem meter på grund av en rostig gallerdurk som gav vika. Efter olyckan startade polisen och Arbetsmiljöverket utredningar kring olyckan, och även LKAB startade en egen utredning. I en artikel i NSD (Norrländska Socialdemokraten) säger polisens utredare att de väntar in Arbetsmiljöverkets utredning.
Skyddsombudet Daniel Asplund skrev efter dödsolyckan ett öppet brev till vd:n och alla anställda med kritik och bifogade en lista över tillbud. Efter brevet lyftes säkerhetsfrågan både inom företaget och medialt, och ett omfattande underhållsarbete påbörjades. Asplund tilldelades för detta SAC:s civilkuragepris.
Tilläggas bör de kollektiva protesterna efter dödsolyckan där underentreprenörer först vägrade beträda durkarna innan arbetarna kunde garanteras att de hade åtgärdats. Därtill beslutade ett stormöte om att sommarvikarier inte skulle pressas att ta egna beslut och att kollektivets säkerhet skulle gå först.

Den tragiska dödsolyckan startade även en sorgekampanj riktad som kritik mot företaget. ”Juliabandet” ges ut i Kiruna med uppmaningen att bära det på sina kläder under LKAB-festerna eller på jobbet. Juliabandet visar en tydlig uppmaning att minnas de arbetskamrater som inte fick komma hem, men är även en svidande kritik mot arbetsgivaren för bristande säkerhet för arbetarna.
Under ett driftstopp för två veckor sedan upptäcktes rost på balkarna som bär upp kylaren i pelletsverket, varpå området spärrades av. De rostskadade balkarna innebär allvarliga risker, bland annat kan fallande rostflagor orsaka allvarliga personskador.
Efter att NSD hade skrivit om upptäckten av rost gick LKAB ut med uppgifterna att balkarna skulle bytas ut och att verket snart skulle vara i drift igen. En insats som sades vara snabb skulle några dagar senare bli veckor lång, och nu är prognosen att pelletsverkets produktion stoppas fram till slutet av januari.

Facket går nu ut och kräver inspektörer för LKAB:s anläggningar. Till NSD säger Pantti Rahkonen, ordförande IF Metall avd 35, att det saknas och att det måste tas in inspektörer för anläggningen.
I dagsläget finns inspektörer för maskinpark och produktionsdelarna, men ingen som har koll på själva anläggningen. Vid tung industri som LKAB sker incidenter, och enligt facket sker tillbud delvis på grund av bristande underhåll av anläggning och materiella delar.
Kämpande fackföreningar är en bristvara idag. I Svappavaara ser vi hur fackliga visselblåsare och den kollektiva viljan har makten att pressa även stora koncerner. Men samtidigt behöver facken stärkas underifrån för att alla arbetare ska få komma hem efter jobbet.
Kämpande demokratiska fackföreningar där medlemmarna styr är vad vi behöver idag, men det som behövs i förlängningen är arbetsplatser som står under arbetarnas demokratiska styrning och kontroll.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!