Stora dolda nedskärningar väntar i Luleå

2017-06-11 10:42:24
Medan S-styret i Luleå hävdar att de ”satsar” miljoner på skolan och vården är verkligheten en annan. Det de ger med en hand tar de tillbaka med den andra.

I Rättvisepartiet Socialisternas förslag till budget för Luleå kommun sätts dock helt stopp för nedskärningar, privatiseringar och utförsäljningar. Istället föreslås fler anställda på bättre villkor.
– Kommunen ska styras demokratiskt efter behoven hos luleborna – inte med svågerpolitik efter vinstintresset hos ett fåtal. Det är innebörden av det förslag till budget 2018-2020 som vi lägger fram på kommunfullmäktigemötet den 20 juni, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
I den socialdemokratiska majoritetens förslag till budget ser det ut som att skola, förskola, äldre och handikappomsorg ska få 138 miljoner kronor mer än idag på grund av de ökade behoven i verksamheten (fler barn, fler äldre med mera).
Det som inte är lika tydligt är att alla verksamheter, inklusive skolan och vården, från år 2017 ska skära ned 4 procent av sin budget fram till 2020. Barn- och utbildningsnämnden får till exempel ”ett tillskott” på 55 miljoner kronor till 2020, men ska samtidigt ”effektivisera” över 60 miljoner kronor!
I Rättvisepartiet Socialisternas budgetförslag stoppas alla ”effektiviseringar” (läs nedskärningar), på totalt 170 miljoner kronor fram till år 2020.
Dessutom satsas på högre personaltäthet och därmed också förutsättningar för bättre arbetsvillkor inom skolan och äldre- och handikappomsorgen.
Lulebo ges direktiv om att stoppa ytterligare utförsäljningar, sålda lägenheter borde återkommunaliseras. Istället för att som S föreslår dränera bolaget på 400 miljoner kronor vill vi återinföra Lulebos ägardirektiv om att bygga 1 000 lägenheter de närmaste fem åren för låg- och medelinkomsttagare.
I RS budget ingår satsningar på trygga jobb, schyssta anställningsvillkor och klimatomställning i till exempel byggande och kollektivtrafik. I år finns det också pengar till boendelösningar för att ensamkommande flyktingbarn som skrivs upp till 18 år eller fyller 18 år inte ska behöva flytta från skola och nätverk i kommunen.

– För riksdagspartierna stannar jämställdhet ofta bara vid ord. Vår satsning på höjda lägstalöner, högre personaltäthet i vården samt bättre arbetsvillkor är de mest omfattande jämställdhetssatsningarna som någonsin har föreslagits i Luleå kommun. Vi är glada att vår motion om könsneutrala toa­letter och omklädningsrum har bifallits och att detta har börjat införas. Dessutom behövs ett medvetet kommunövergripande arbete mot sexism, kvinno- och hbtq-förtryck med mer resurser till utbildning/certifiering och tid för diskussioner och slutsatser, säger Britta Berggren, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna.

Rättvisepartiet Socialisterna finansierar budgetförslaget med skarpa neddragningar på politiker och partiers ersättningar samt de pengar som kommunen strösslar över ”näringslivet”.
Men framför allt betonas att det behövs en kamp för omfördelning av samhällets resurser, från banker, storföretag och direktörer till välfärd och löner. ■

– RS budgetförslag i sin helhet på rslulea.wordpress.com


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!