Storbolagens jobbslakt följs av höjd aktieutdelning

2010-02-24 15:40:46
Tjugotre av 25 storbolag kommer att dela ut pengar till aktieägarna trots krisen och stora neddragningar det senaste året. Drygt hälften av bolagen väljer att höja utdelningen till aktieägarna. Två av bolagen delar ut trots att de går med förlust.

En majoritet av bolagen ökar också den andel av vinsten som man kommer att dela ut till ägarna jämfört med föregående år.
Det visar en granskning som fackförbundet Unionen gjort av 25 storbolags bokslutskommunikéer.

De bolag som höjer utdelningarna är ABB, Astra Zeneca, Boliden, Electrolux, Ericsson, HM, ICA, NCC, SCA, Securitas, Skanska, Tele 2, Telia Sonera och Trelleborg.
”Telia Sonera höjer utdelningen och i vår delar man ut drygt 10 miljarder kronor till sina aktieägare. Flera av Sveriges tyngsta börsbolag har gått samma väg. Guldregnet kommer trots regeringens uppmaningar om att vara försiktig med höjda utdelningar”, rapporterade e24.se den 11 februari.  
Telia Sonera, som sparkade 2 500 anställda i fjol, höjer inte bara utdelningen, man delar även ut mer i bonus till sina direktörer i år. Dessutom har man beslutat att 50 procent av vinsten ska gå till aktieägarna, mot tidigare 40 procent.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!