Storbritannien: ”Den viktigaste strejk vi någonsin varit ute i”

2011-07-07 19:57:57
Torsdagen den 30 juni deltog 750 000 brittiska offentligt anställda i en dags generalstrejk för att försvara sina rättigheter och villkor.

– Detta är den viktigaste strejk vi någonsin har varit ute i och aldrig har vi upplevt ett så kraftfullt stöd. Allt som vi tillkämpat oss är under attack. Tusentals jobb står på spel samtidigt som regeringen vill sänka våra löner och pensioner.
Det sa Mark Serwotka, ordförande för de statsanställdas fackförbud PCS på strejkdagen. PCS var ett av de fackförbund som stod bakom strejken. Strejkade gjorde också lärarfacken NUT, ATL och UCU.
Runt om i Storbritannien rapporterades det om en fantastisk uppslutning och stöd till strejken.

På strejkdagen genomfördes demonstrationer och stormöten på märmare 100 platser.
I London demonstrerade          tiotusentals på strejkdagen, i Manchester 5 000 och lika många tågade genom Bristols gator, i Birmingham 3 000 o s v.
De strejkande var inte bara upprörda över den sittande högerkoalitionens frontalangrepp utan ilskan riktades också mot socialdemokratiska Labour, vars ledare Ed Miliband, under strejkdagen, offentliggjorde att han och hans parti inte stödde de offentligt anställdas massaktion.
Nästa steg i kampen för att stoppa högerregeringens attacker bör enligt Socialist Party (RS systerparti i England och Wales) bli en 24-timmars generalstrejk från samtliga offentligt anställda.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!