Storföretag utnyttjar barn som slavarbetare

2016-12-07 14:34:34
Enligt Amnesty International använder sig det globala storföretaget Wilmar av barnarbete för att ta fram palmolja. Företag som använder sig av palmoljan är bland andra Kellogg’s, Nestlé och Colgate.

Storföretagen som använder palmolja från Wilmar i sina produkter gör stora vinster som kommer ur en produktion där barn så unga som åtta år arbetar hårt under farliga omständigheter. Det menar Amnesty International i en ny rapport. 

Produktionen av denna palmolja sker i Indonesien, där det inte är ovanligt att barn arbetar för att producera varor åt internationella storföretag. Offensiv rapporterade tidigare i år om tobaksplantage i Indonesien där hundratusentals barn arbetar under farliga förhållanden.

Enligt indonesisk lag får inte barn under 15 år arbeta, men många barn under 10 år jobbar långa dagar och under riskfyllda förhållanden, även inom palmoljeindustrin.

Wilmar International har enorma oljepalmsplantage i Indonesien, där de exploaterar arbetare och bryter mot mänskliga rättigheter. Många barn slutar skolan för att arbeta inom palmoljeindustrin med hårda fysiska arbetsuppgifter till låga löner. Arbetarna utsätts för det farliga giftet parakvat utan någon skyddsutrustning, vilket kan leda till allvarliga skador. De tvingas jobba mot onåbara dagliga målsättningar och straffas om de inte når dem. Kvinnor tvingas arbeta mycket långa skift till så låga löner som 25 kronor om dagen, med hot om sänkt lön eller avsked ständigt över dem. Många kvinnor utnyttjas som daglönare, och har därmed ingen säker inkomst, sjukförsäkring eller något pensionssparande.

De senaste åren påstås palm­olja som har odlats på mark där regnskog skövlats ha fasats ut ur den svenska marknaden och därmed menar företag vars produkter innehåller palmolja att den numera är hållbar. Men istället för att förstöra miljön genom regnskogsskövling används barnarbete under produktionen, vilket inte på något sätt är hållbart.

Wilmar International äger 240 956 hektar mark där oljepalm växer och skördas, både i Asien och i Afrika. 69 procent av den marken finns bara i Indonesien, vilket nästan är 0,1 procent av hela landets yta. Tredje kvartalet i år rapporterar företaget en nettovinst 3,6 miljarder kronor. De skriver i sin finansrapport att vinsten är så pass hög tack vare palmoljeproduktionen.

Wilmar skriver på sin hemsida att några av deras viktigaste värderingar är hög etisk standard och en säker arbetsplats för de anställda. Att gå så pass mycket i vinst på tre månader är inte möjligt för ett företag som håller hög etisk standard och ser till att arbetsplatsen är säker för de anställda. Barnarbete, hårda arbetsförhållanden och slavlöner för arbetarna är det som betalar Wilmars miljardvinster.

Wilmar är ett praktexempel på kapitalismens mörkaste sida, där så stora vinster som möjligt är målet och människor inte är mer än verktyg för att nå det målet. Människors liv är inte värda mer än vad de producerar, och när de inte kan producera mer är de utbytbara mot ny arbetskraft. Barnarbete och slav­arbete är ett resultat av den giriga kapitalismen, och måste bekämpas genom en kamp mot hela det kapitalistiska systemet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!