Största Prideparaden någonsin

2015-08-11 14:14:06


Rättvisepartiet Socialisterna gick som varje år i Prideparaden. I år var det den största någonsin.

Över 50 000 tågade i årets Prideparad i Stockholm den 1 augusti och hundratusentals fler såg på och visade sitt stöd. Det rapporteras om att detta var den största Prideparaden någonsin i Stockholm.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kampanjade under hela Prideveckan mot rasism och homofobi, vilket fick stort gehör, och gick självfallet i paraden. Dessutom anordnades ett öppet möte den 20 juli med temat ”Hbtq-kamp världen över”, vilket besöktes av 25 personer.
Kampen mot rasism, sexism, homo-, trans- och funkofobi samt alla andra förtryck måste aktivt föras varje dag. Pride­paraden i Stockholm är till mångt och mycket en festiv tillställning, men runt om i världen genomförs Pride­parader med risk för livet.

Prideparader uppstod efter Stonewallupproret i New York år 1969, vilket var en reaktion mot den repression som stat och polis
riktade mot hbtq-personer. Det var från början en social och politisk kamp för lika rättigheter för alla, som bland annat Black Panther party i USA stödde. Pride­parader i solidaritet med Stonewallkampen spred sig som löpeld genom USA och så småningom över hela världen.
Minnet från Stonewall behöver återuppväckas i dagens hbtq-kamp i Sverige för att kunna nå verklig jämställdhet för alla.

——————

Den 29 juli planerade företrädare från rasistiska SD ett eget Pridetåg på Järva. Hundratals antirasister slöt upp för att protestera mot rasisterna, vars marsch till slut stoppades. Nedan följer röster från demonstrationen.

Runa Nilsson:
– Homofobi och rasism grundar sig i samma sak, och då handlar det om människors lika värde. Det är hyckleri av rasisterna att arrangera den här marschen när de själva är homofober. För mig är det verkligen ”Inte i mitt namn!”.

Ninnie Johnsson:
– Det handlar om mänskliga fri- och rättigheter.

Boel Johnsson:
– Tänker man på homofobin hänger den ofta med rasism och sexism. Det går ju egentligen inte att ha den ena utan den andra. Bra att den här demonstrationen har förankring och blev såpass stor.

Ida Johnsson:
– Men det som är bra är att vi nu fick en möjlighet att samlas och lyfta frågan om både rasism och homofobi. Det här är ett positivt arrangemang som kommer att kommas ihåg.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!