Största sjuksköterskestrejken i USA:s historia?

Samtidigt som pandemin rasade kämpade vårdpersonalen i USA mot en annan fiende: giriga chefer och vårt vinstdrivande sjukvårdssystem.

Adam Burch

Socialist Alternative (ISA: sympatisörer i USA)

Redan i pandemins början krävde vårdpersonalen att de styrande och vårdboalagen skulle göra mer än att bara kalla dem ”hjältar”. De krävde en upprustning av vården och adekvat personlig skyddsutrustning och i Worcester i Massachusetts inleddes den längsta sjuksköterskestrejken i USA:s historia.

Nu är sjuksköterskor i Minnesota på väg att ansluta sig till kampen mot de vinstdrivande vårdföretagen. Efter ett halvår av resultatlösa förhandlingar har sjuksköterskorna vid 15 sjukhus i Minneapolis, St Paul, Duluth och Superior med överväldigande majoritet röstat för att Minnesota Nurses Association (MNA, sjuksköterskefacket) ska gå ut i strejk för sina krav på ökad bemanning, mer tid för omsorg om patienterna och löneökningar.

Om strejken blir av kan den bli en av de största sjuksköterskestrejkerna i USA:s historia.

Arbetsgivarna stämplar naturligtvis dessa krav som ”orealistiska” och ”oöverkomliga”. De säger att de har erbjudit sjuksköterskorna ”tvåsiffriga höjningar”, men det handlar om 11 procent på tre år. Det är drygt 3,5 procent per år, medan inflationen är över 8 procent.

Varje höjning som är mindre än inflationen innebär en sänkning av reallönen. Lönerna måste anpassas till levnadskostnaderna, och våra fackliga avtal behöver räknas upp med inflationen för att skydda reallönerna.

MNA säger och kampanjar runt parollen ”Patienter går före vinster” och sätter fingret på att sjukhusens chefer tjänar så mycket som 40 gånger mer än vad sjuksköterskor tjänar i snitt.

Över hela landet och i Minne- sota är sjuksköterskor under stark press och sjukhusen underbemannade, vilket gör att patienterna kommer i kläm.

Arbetsgivarna har vägrat att förhandla med sjuksköterskorna för att komma fram till lösningar på problemen med underbemanningen och bibehållen personalstyrka. Allt fler sjuksköterskor säger att de planerar att lämna sina jobb inom några år.

Om vi ska ta oss an stora sjukhuskoncerner måste vi gå ut i kamp och att 15 000 MNA-sjuksköterskor i Minnesota är beredda att gå ut i strejk visar att det finns kampvilja.

Om MNA går ut i strejk bör Minnesotas AFL-CIO (USA:s motsvarighet till LO) använda alla resurser som står till buds för att organisera aktionsdagar till stöd för sjuksköterskorna.

Socialist Alternative står i full solidaritet med sjuksköterskorna i Minnesota. Om de går ut i strejk kommer vi att vara där med dem vid strejkvaktskedjorna och göra allt för att mobilisera stöd från andra arbetare och fackföreningar. Låt oss se till att sjuksköterskornas paroll ”Patienter går före vinster” blir verklighet! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!