Storstrejk i Sri Lanka

2013-05-29 13:07:07
Den landsomfattande strejken den 21 maj, som organiserades av en allians mellan olika fackföre­ningar, var en varning till regeringen om vad som väntar.

Trots att strejken inte var total skickade den ändå ett kraftfullt budskap till Sri Lankas autokratiska regim. Detta var den första landsomfattande strejken sedan den historiska generalstrejken i juli 1980, som slutade i ett nederlag för arbetarna.
I många avseenden utgör strejken den 21 maj början på en ny era för den lankesiska arbetarklas­sen.
Strejken var mycket framgångsrik i den så kallade ­frizonen i Katunayake och i industriområ­det Rathmlana, nära ­huvudstaden Colombo, där vänsterns fackföre-ningarna är starka. Även på teplantagerna var strejken massiv.
Många småbutiksägare i Colombo och utanför stängde sina butiker till stöd för strejken.
Strejken lamslog stora delar av den privata sektorn. Men tyvärr var det få offentligt ­anställda som deltog. Utan medverkan från de över 1 miljon ­offentliganställda var det omöjligt att göra strejken till en total framgång.
Trots att den fackliga ­alliansen arbetade dygnet runt för att mobilisera till strejken var man oförmögen att övertyga alla arbetare om vikten av att strejka gemensamt. Detta var en följd av den förrädiska roll som ledningen för LSSP och kommunistpartiet spelar. Deras svekfulla politik och handlingar förvirrar arbetarna.
Behovet av att bygga upp en landsomfattande rörelse, baserad på demokratiska kommittéer på arbetarplatser som kan ena de förtryckta, är brännande.

Srinath Perera
United Socialist Party
(CWI i Sri Lanka)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!