Stort stöd till ArbetarInitiativet i asyldebatt

2009-06-04 13:28:17
Den 27 maj arrangerade Asylrörelsen i Norrbotten en debatt om flyktingpolitiken. cirka 70 asylsökande och an­dra slöt upp för att lyssna.
I panelen fanns förutom ArbetarInitiativet alla riksdagspartier utom Centerpartiet.

Otroligt nog hävdade alla partier i panelen att de var för en generösare flyktingpolitik där fler får stanna.
– Man kan ju undra vem som styr i Sverige? Här sitter representanter för en massiv majoritet i riksdagen och säger att de vill att fler ska stanna. Ändå blir det bara svårare och svårare att få asyl. Det gäller under den nuva-rande alliansregeringen och det gällde även under S tid vid makten. Det som sägs här är bara prat. I praktiken gör politikerna tvärtom. Asylrätten är i praktiken avskaffad, sa Jonas Brännberg, kandidat för ArbetarInitiativet och gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i kommunfullmäktige i Luleå.
S, V och MP hade alla skickat riksdagsledamöter till debatten.
–Vi vill att det ska finnas lagliga vägar in i Europa för att söka asyl, sa Siv Holma från Vänsterpartiet, men utan att svara på frågan om vad det hjälper om asylansökan ändå nästan alltid blir avslagen.
S-V-MP duckade också för frågan om en ny amnesti om de kommer till makten efter valet 2010. Med EU:s utveckling mot en gemensam asylpolitik ser en amnesti alltmer avlägsen ut.

– EU är storföretagens regeringars samverkan för att stänga flyktingar ute. Flyktingar som flyr från krig och katastrofer som ofta orsakats av EU:s imperialistiska politik. För varje nytt EU-direktiv så byggs högre murar, alltifrån Schengenavtalet, Dublin II-förordningen till det senaste återvändandedirektivet. Enda sättet att ändra på det är att bygga en rörel­se för asylrätten och mot kapitalets EU, avslutade Jonas Brännberg.
Efter debatten fick ArbetarInitiati-vet många mycket positiva kommentarer från mötesdeltagare om att AI säger som det verkligen är, men också att vi hjälper till i praktiken med att försvara flyktingar och asylrätt, me­dan andra bara pratar.

ArbetarInitiativet i Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!