Strejker och kamp mot spanska repressionen och sexistiska domar

2018-05-03 14:28:56


Kampen mot den spanska statens ökade repression och rättssystemets sexism fortsätter med generalstrejker och demonstrationer.

Den 26 april stod klassrummen i skolor och universitet i Katalonien tomma på grund av den studentgeneralstrejk som Sindicato de Estudiantes (Studentfacket) hade kallat till.

Återigen tog ungdomen till gatorna mot högerpartiet PP:s francoistiska repression för att tydligt säga till detta reaktionära block: Vi kräver demokrati och frihet för ungdomen och Kataloniens folk, och vi accepterar inte de antidemokratiska attackerna som hotar att förgöra våra rättigheter.
Över 10 000 ungdomar marscherade i Barcelona och hundratals fler i andra städer och byar i Katalonien, med krav på frisläppandet av politiska fångar, att paragraf 155 skrotas (vilken upphäver Kataloniens rätt till självbestämmande) samt att kriminaliseringen och förföljelsen av försvarskommittéerna och alla dem som har höjt sina röster mot denna antidemokratiska offensiv stoppas.
Vi vet att PP:s och dess allierades intentioner är att förödmjuka ett helt folk och skicka ett tydligt budskap till inte bara Kataloniens ungdomar och arbetare, utan till hela den spanska staten. De fängslar och åtalar idag människor som stödjer självständighet, men de har också börjat göra det mot de som fördömer korruption, PP-regeringens orättvisa och monarkins roll. 

Idag är offren för denna polisiära och statliga repression självständighetsrörelsen, rappare, tweetare, den baskiska ungdomen och andra, men imorgon kommer dessa metoder att användas mot dem som organiserar studentstrejker, mobiliseringar som de feministiska strejkerna den 8 mars, pensionsrörelsen och rörelsen mot vräkningar. Vi kan inte acceptera detta! I Katalonien den 26 april gjorde vi detta mycket tydligt och gick ut i kamp, precis som vi gjorde den 15 april då över 1 miljon marscherade i Barcelona. Detta visar vägen framåt för hur vi kan stå emot förtrycket.
Därför har Sindicato de Estudiantes i resten av den spanska staten aktivt mobiliserat till stöd för våra katalanska kamrater. Vi organiserade protestmöten i Baskien samt möten och blockader i resten av spanska staten. Såväl i Katalonien som utanför är vår fiende densamma: PP-regeringen och det reaktionära paragraf 155, som attackerar oss, genomför nedskärningar och förnekar oss ett värdigt liv, men som också vill sätta munkorg på oss när vi går ut i kamp.
Vi vill också tacka Committee for a Workers’ International (CWI) som har organiserat solidaritetsaktioner för vår strejk internationellt. Protester ägde rum utanför ambassader och konsulat i London, Berlin, Dublin, Edinburgh, Krakow, Wien, Québec, Hongkong, Stockholm och många fler städer. De har hjälpt oss att sprida kampen när och fjärran.  

När vi organiserar oss och kämpar tillbaka är vi väldigt starka, vilket vi visade den 1 och 3 oktober i de historiska generalstrejkerna som lamslog Katalonien, och återigen den 15 april. Det finns ingen repression som kan stoppa ett mobiliserat folk!
Det är nödvändigt att lyssna på det budskap som ungdomen skickade på Kataloniens gator den 26 april och svara med en generalstrejk som involverar alla arbetare och ungdomar. Det är hur våra föräldrar och mor- och farföräldrar vann demokratiska rättigheter på 1970-talet och det är vad vi vill uppnå också idag!


 

Manada-domen är en skandal

Den helt skandalösa domen i Pamplonas rättssal i fallet mot våldtäktsgänget ”Manada” (vargflocken) har förargat miljontals kvinnor, ungdomar och en majoritet av männen, vilket syntes i de massiva demonstrationer som ägde rum i landet bara timmar efter domen den 26 april.
Männen dömdes till 9 år, vilket kan tyckas mycket, men de dömdes inte för våldtäkt utan för sexuella trakasserier i ett mål där maxstraffet är 22 år. Därför har vreden blivit så massiv.
Domen visar på dubbelmoralen i systemets ”rättvisa”, ett system fullt av francoistiska reaktionärer. Å ena sidan fängslas ungdomar, tweetare och rappare för att de kritiserar monarkin och PP-korruptionen på sociala medier och i låtar; böcker tas ur cirkulation och tidskrifter censureras; polisen skickas till fotbollsmatcher för att konfiskera gula t-shirts då de ”eggar till våld”. Å andra sidan går korrupta politiker fria, fascister frias för våldsamma attacker och våldet mot kvinnor bemöts med straffrihet.
Domen i fallet med Manada-våldtäktsmännen faller in i det senare: det är ett hån och totalt respektlöst mot den unga kvinna som brutalt attackerades av en grupp män. Rättens dom legaliserar i praktiken våldtäkt och sätter alla kvinnor i fara gentemot de rovdjurslika männen som vet att de kommer att skyddas av ”rätts”-systemet.  

Vi kan inte tillåta detta! Vi måste vända vår ilska till organisering och kamp. Sindicato de Estudiantes, tillsammans med den socialistiska feministiska plattformen Libres y Combativas, uppmanar till en stor studentgeneralstrejk den 10 maj som stoppar klasser i skolor och universitet, och vi uppmanar alla ungdomar till massivt deltagande i protesterna kring lunchtid kl 12.
I denna stora strejk kommer vi att visa vårt förkastande av detta sexistiska rättssystem och kräva att alla ansvariga domare sparkas. Vi kommer också att visa vårt motstånd mot korruptionen och attackerna på de demokratiska rättigheterna som pågår samt visa vår fulla solidaritet till offret för denna fruktansvärda aggression.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!