Strejkhot gav seger för turkiska metallarbetare

2018-02-07 16:33:59
De turkiska metallarbetarna i bilstaden Bursa kunde den 2 februari fira en viktig seger med en rejäl lönehöjning på 24,6 procent under de första sex månaderna av ett tvåårsavtal för de 130 000 bilarbetare som jobbar i Turkiets i särklass viktigaste exportindustrier. Segern blev möjlig sedan metallarbetar-facket, Birleşik Metal, visade sig redo att trotsa Erdoğans strejkförbud, som har skärpts ytterligare under det krig mot de syriska kurderna i Afrin som inleddes den 20 januari.

Medan ett av de tre inblandade metallarbetarfacken, Türk Metal, föll undan för Erdoğans hot, drog tillbaka sitt varsel och lovade att helhjärtat stödja den turkiska armén, vägrades detta av det mer kampvilliga Birleşik Metal. De förklarade istället att ”metallarbetarna kommer att ge sitt nödvändiga svar till den här regeringen som är arbetarnas fiende” genom att hävda sin universella rätt att strejka.

Enligt Birleşik Metal har den turkiske presidenten Erdoğan redan bannlyst sex strejker sedan undantagstillståndet infördes.
– Nu, på basis av undantagstillståndet, ingriper vi omedelbart var än det finns ett hot om strejk. Vi säger nej, vi låter inga strejker hända här, hade Erdoğan förklarat inför en konferens med internationella investerare redan den 12 juli 2017.
– Det här är en nationell kamp. Vad som än kommer i dess väg ska vi krossa och gå vidare, ni vet det. Inga eftergifter, inte den minsta flexibilitet, tillade han under det tal den 21 januari där han motiverade operation ”Olivkvisten”.
Inga gatuprotester tillåts heller. Cirka 400 personer har också gripits enbart för att ha protesterat mot kriget i sociala medier. Till dem som arresterats hör hela styrelsen för Turkiets läkarförening för att de vågat invända att ”krig är ett sjukvårdsproblem”.

Ställd inför arbetarnas vägran att böja sig och nesan att kompromettera Erdoğans krig med en stor strejk den 2 februari backade arbetsköparna i turkiska MESS i tre steg, från utgångsbudet på 3,2 procent i nivå med inflationen till att slutligen gå med på 24,6 procent i höjda löner och 23 procent i höjda socialförsäkringar.
I sitt uttalande efteråt upprepade Birleşik Metal, vars motto är ”proletärer i alla länder, förena er”, att det tvååriga kollektivavtalet var en seger för metallarbetarnas vägran att erkänna strejkförbudet.
Metallarbetarnas seger är ett viktigt tecken på att det trots den nationella reaktion som Erdoğan försöker piska upp finns klassmedvetna arbetare, som socialister måste göra sitt yttersta för att mobilisera även emot Turkiets reaktionära krig mot den kurdiska frihetskampen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!