Striden om munskydden – politiker mot anställda

Arbetsgivarna (alltså politikerna) försöker hela tiden förhala och sänka kraven på munskydd (Foto: CC0).

Landets högsta kommunpolitiker och regeringen såg till att Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten backade från krav på munskydd i äldreomsorgen.

Medan ambulans- och sjukvårdspersonal har skyddsmasker ska hemtjänst och äldreboenden i bästa fall ha bristfälliga plastvisir.
”Striden om munskydden” på SVT visar hur först Folkhälsomyndigheten backar till att skyddsmasker enbart behövs vid ”risk för stänk”. Anders Tegnell säger i en intervju i reportaget att ”Man behöver nog inte det [munskydd] i många vårdsituationer i hemsjukvården”. När reportern frågar om inte personalen riskerar att bli superspridare backar han till att säga att ”de jobben kontrollerar inte vi”.
Arbetsmiljöverket riktade först hård kritik mot att Folkhälsomyndigheten inte krävde munskydd och mot uttrycket ”stänk”. Arbetsmiljöverket ställde sig också på skyddsombudens sida på äldreboendet Serafen i Stockholm. Arbetsgivaren, Stockholms stad, överklagade beslutet. 
Politikerna ville helt enkelt inte gå med munskydden. Ansvariga i både Göteborg och Stockholm, som intervjuas av SVT, pratar som om det skulle vara mycket speciellt att personalen kom ”nära” de äldre. 

I verkligheten sker tvärtom större delen av hemtjänst och äldreomsorg mycket nära. ”Jag känner mig som en dödsängel”, säger en av de undersköterskor som är med i reportaget. De chockas av mötet med ambulans- och sjukvårdspersonal som har en helt annan nivå på skyddet.
SKR (Sveriges kommuner och regioner) kallade då till ett möte med fyra myndigheter: Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg. Även socialminister Lena Hallengren (S) var hela tiden informerad om SKR:s krav.
På mötet pressades Arbetsmiljöverket att backa. Beslutet om Serafen skulle inte vara vägledande för hela äldreomsorgen. En rad experter som intervjuas kritiserar hur politikerna pressat myndigheterna.
Kommunals ledning har också med rätta protesterat mycket kraftigt mot besluten, som tagits på möten som varit hemliga för fack och skyddsombud.
Men den JO-anmälan som Kommunal har gjort räcker inte. Det är tydligt att arbetsgivarna, alltså politikerna, hela tiden försöker förhala och sänka kraven på skydd.

En första protest med en timmes skyddsstopp, förankrad genom största möjliga möten via internet, skulle få massivt stöd i samhället. Det vore bästa möjliga skydd för anställda och de äldre, men också en förberedelse för fortsatt kamp mot nedskärningar, privatiseringar och för högre löner och bättre villkor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!