Latinamerika i kamp: ”Vi är hungriga!”

”Vakna Chile”, en populär paroll under masskampen som varit. Nu är en ny paroll ”Karantän med hunger”, något som många låginkomsttagare lider av och som har skapat stora protester (Foto: Carlos Figueroa / CC).

Coronapandemin har slagit hårt över hela världen, inte minst mot de fattigaste som inte har råd att sitta i karantän. I stora delar av Latinamerika har människor börjat protestera mot nedstängningarna som har lett till ökad fattigdom och svält.

Världshälsoorganisationen WHO kallar nu Latinamerika för det nya epicentret för coronasmittan. I Chile har antalet smittade med covid-19 ökat lavinartat de senaste veckorna, vilket har lett regeringen till att införa total nedstängning och utegångsförbud i huvudstaden Santiago. 
Samtidigt är landets sjukvårdssystem på gränsen till kollaps då det saknas allt från plats och material till personal. Antalet smittade i landet har nu nått över 70 000.
Den rådande situationen i Santiago har lett till att stora delar av befolkningen inte har tillgång till mat och står utan inkomst. Det är framför allt detta som har lett till nya demonstrationer i huvudstaden, där demonstranter ropat ut ”vi är hungriga!”. 
Det är en ny våg i den proteströrelse som började i oktober förra året och som tagit en paus sedan coronapandemin nådde Chile i början av året. Även om det är riskabelt att samlas i stora demonstrationer idag handlar det för många om antingen corona eller svält.

Kraven på stödåtgärder från regeringen har fått gensvar, då regeringen har lovat att dela ut 2,5 miljoner krispaket med mat och andra förnödenheter till de som behöver det mest. De har också lovat att betala ut runt 80 dollar till en del av befolkningen, men redan i april lovade president Piñera att 4,5 miljoner familjer skulle få runt 317 dollar i stöd, vilket ännu inte har uppfyllts.
De krispaket som delas ut är en mycket kortsiktig åtgärd; det krävs mycket mer än så. Det som egentligen behövs är att alla som inte är förmögna ska få tillgång till mat och alla nödvändiga produkter omedelbart, vilket ekonomiskt sett är fullt genomförbart för regeringen.

Befolkningen i flera andra latinamerikanska länder har också protesterat på olika sätt mot den ohållbara situation som de tvingats in i när deras samhällen stänger ner. I Colombia har många börjat hänga röda tygtrasor utanför sina hem när de inte har mat, för att på något sätt demonstrera sin situation.
I Argentina har intagna i ett fängelse protesterat och krävt ökat skydd mot covid-19. Argentinas fängelser är ökända för sin trängsel och dåliga hygien, vilket i dagsläget gör dem till en dödsfälla. De intagnas familjer kräver att de ska få avtjäna resten av straffet i husarrest.
I Brasilien finns nu över 370 000 fall av covid-19, näst flest i världen efter USA. En orsak är att president Bolsonaro inte tar sjukdomen och smittspridningen på allvar, utan nonchalerar alla säkerhetsförordningar. 
Men folket protesterar mot politiken som förs och mot den svåra livssituation de befinner sig i. I mitten av maj marscherade flera hundra från São Paolos största favela till delstatsguvernörens palats för att tydligt visa sitt missnöje över fattigdomen och hungern som breder ut sig.

I dagens läge behövs det akut en utjämning av världens resurser. Att fortsätta kämpa och ställa krav på rättvisa är otroligt viktigt. Kampen i Chile gav en liten seger i form av de krispaket som regeringen skickar ut, vilket visar att kamp lönar sig.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!