Strömmen till EU-migranternas läger stängdes av i vinterkylan

2016-01-13 12:10:59
När jag besökte lägret förra veckan var de utan ström och fick elda i mindre kaminer och försökte få kraft från ett litet bensindrivet elverk som periodvis gav lite ström till några boende. De visade mig några stora stenar samt kraftiga fyrverkeri­pjäser som har kastats under nattetid mot husvagnarna. Förutom stenar, fyrverkerier och sabotage har även livsfarliga molotov cocktails vid flera tillfällen kastats in i området. 

Pirjo Holmström, som har varit engagerad i EU-migranternas sak i Sundsvall, berättar att barnfamiljerna nu har lämnat området. I förra veckan kom representanter från kommunen tillsammans med polis till lägret. De förklarade att de inte kunde tillåta att barn bor i husvagnar på det där sättet. Barnen skulle riskera att omhändertas, vilket skrämde de boende med barn, som reste från Sundsvall i helgen. 

Kommunen har även sagt att man har erbjudit ett antal platser på ett härbärge. Det har låtit bra, men i praktiken har det inte alls varit lämpligt av flera skäl. Härbärget var i en annan del av staden och endast öppet mellan klockan 20.00-08.00. Det är ett härbärge som är tänkt för övriga hemlösa i Sundsvall och det var ”först till kvarn” som gällde. 

När det gäller det rasistiska våldet har flera anmälningar gjorts, men det är hittills oklart vad det har lett till. I samband med polisanmälningarna har vittnen berättat för mig att det även har kommit fördomsfulla kommentarer från en del poliser. 

Strömmen till lägret har varit en huvudfråga de senaste veckorna. Den stängdes av vid nyårshelgen med hänvisning till säkerhetsskäl. Dels hade den utsatts för sabotage utifrån och dels ansåg kommunens säkerhetschef att de boende hade gjort kopplingar som inte var fackmässigt utförda. Det har länge varit en diskussion om att flytta lägret till en mer lämplig plats. Men det ser ut som om det tar tid innan kommunen agerar.

Pirjo berättar att kommunen med flera lovar saker som EU-migranterna i praktiken inte kan få del av på grund av krångliga myndigheter, språkproblem och byråkrati. ”Då blir det i slutänden bara bullshit av alltihop”, avslutar Pirjo. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!