Superrik elit äter hela kakan

2018-01-24 16:30:31

foto: CC0


Samtidigt som världens ledare pratar om behovet av att minska klyftorna växer inkomst- och förmögenhetsklyftorna i en hastighet som saknar motstycke. Enligt bistånds- och hjälporganisationen Oxfams senaste rapport har 42 superrika individer idag en lika stor förmögenhet som den fattigaste hälften av världens befolkning – 3,7 miljarder människor. År 2009 ägde 380 individer lika mycket som den fattigaste hälften av världens befolkning.

De senaste åren har varit ett eldorado för de allra rikaste. Den rikaste 1 procenten av världens befolkning har ensam svalt den ekonomiska tillväxtens frukter. Inte ens en smula från de rikas bord har ramlat ned till de fattiga. Den fattigaste halvan av världens befolkning fick ingen förmögenhetstillväxt alls under förra året. Samtidigt gick 82 procent av ökningen till den allra rikaste procenten i världen, konstaterar Oxfam och menar att orättvisorna har blivit chockerande stora.
Aldrig förr har världen sett en större ökning av antalet dollarmiljardärer än under 2017, med en ny miljardär varannan dag. De 762 miljarder dollar (5 908 miljarder kronor, mycket mer än Sveriges BNP) som världens miljardärers förmögenheter ökade med mellan mars 2016 och mars 2017 hade kunnat utrota den extrema fattigdomen sju gånger om.
De stigande börskurserna världen över har gett upphov till en lika snabb som absurd ökning av de superrikas förmögenheter. Till följd av börsuppgången kunde Jeff Bezos, Amazons grundare, inom loppet av tio dagar addera ytterligare 6 miljarder dollar (46,4 miljarder kronor) till sin redan stora förmögenhet. Jeff Bezos är en av världens rikaste samtidigt som anställda på Amazon jobbar för svältlöner och ibland tvingas jobba upp till 55 timmar i veckan för att klara alla beställningar.

Från år 2006 och fram till slutet av 2015 ökade miljardärernas inkomster med 13 procent per år. Under samma tid ökade arbetarnas löner i snitt med bara 2 procent per år. Det en textilarbetare i Vietnam eller Kambodja tjänar under sin livstid tjänar de globala klädjättarnas verkställande direktörer på mindre än en vecka.
Skatteflykt och så kallad skatteplanering bidrar dessutom till att storbolag, som Amazon, och de redan rika får ännu mer på de fattigas bekostnad. Enligt Oxfam beräknas de fattiga länderna förlora minst 170 miljarder dollar (1 318 miljarder kronor) om året till följd av att superrika individer och företag gömmer undan pengar i skatteparadis. I jämförelse hade det kostat 2,2 miljarder dollar per år (17 miljarder kronor) att ge alla de 2,5 miljoner vietnameser som jobbar i klädindustrin en dräglig levnadsstandard.

Det gamla stridsropet ”expropriera exploatörerna” är mer aktuell än någonsin. Vad som står i vägen för en rättvis värld är kapitalismen som koncentrerar makt och rikedomar till en liten men mäktig superrik elit som lägger beslag på en allt större andel av det som gemensamt produceras.
För att avskaffa kapitalismen krävs en socialistisk revolution – en medveten global massrörelse. Världen är inte bara mogen för socialism – den är övermogen, vilket Oxfams nya rapport visar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!