Svara de blåbruna med kamp mot rasism och prischocker

Dagens attacker mot flyktingar och förorten är början på en serie attacker som alla syftar till att låta vanliga människor betala den kris som kapitalismen har skapat (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Måndagen den 17 oktober blev i flera bemärkelse en svart dag: I riksdagen röstades Moderaternas ledare Ulf Kristersson fram som ny statsminister, vilket fick Stockholmsbörsen att stiga. Samma dag larmade Stockholms Stadsmission om att allt fler i landet inte har råd att köpa mat och Kronofogden redovisade ny statistik som visade att under årets första sex månader blev 269 barn av med sitt hem när båda eller någon av barnens föräldrar blev vräkta.

Inflation, nyfattigdom och ökade levnadskostnader nämns överhuvudtaget inte i Tidöavtalet, trots att det skrevs under samtidigt som statistikmyndigheten SCB rapporterade att inflationstakten har ökat till 9,7 procent – den högsta siffran på 31 år.
Bakom inflationen står inte minst de ökade priserna på energi och mat. På ett år har matpriserna ökat med 14 procent och nu hotar också drastiska hyreshöjningar. Under de senaste veckorna har fastighetsägarna aviserat hyreshöjningar på 10 procent. Det skulle innebär att hyran för en trerummare höjs med 700 kronor i månaden. 
Men det enda som Tidöavtalet säger om bostaden är att ”ägandet ska breddas”, vilket innebär nya attacker på hyresrätten och allmännyttan.
Det har aldrig varit så dyrt att vara låginkomsttagare och fattig. Med den nya regeringens politik blir det ännu dyrare. Ett bidragstak ska införas, och krav och villkor ska skärpas för försörjningsstöd samtidigt som de redan extremt låga bolags- och kapitalbeskattningar ska sänkas för att förbli ”konkurrenskraftiga”.

Årets reallönesänkningar beräknas bli de största sedan 1990-talets kris. En barnskötare har idag 1 230 kronor mindre i månaden att röra sig med än för ett år sedan. För en snickare har lönen urholkats med 1 700 kronor i månaden, enligt LO:s tidning Arbetet den 26 september.
Men bolagen fortsätter att göra stora vinster och vinstandelen i det så kallade näringslivet är på väg att stiga till en ny rekordnivå i år.
Bolagen har en marginal och reserver för att klara kostnadsökningarna, men gör trots det allt för att övervältra sina ökade kostnader på konsumenterna som får betala mer för mindre. Arbetarna kan endast lita till sin kollektiva styrka och kamp för att kunna kompensera sig för prischocken.
Genom att ta fajten – med strejker – för reallönelyft i avtalsrörelsen drar de fackliga organisationerna en nödvändig stridslinje gentemot den nya högerregeringen och skapar en grund på vilket ett vidare motstånd kan byggas.

Tidöavtalets attacker idag sänder en mycket tydlig varning om hur regeringen kommer att svara på den snabbt fördjupade krisen.

Dagens attacker mot flyktingar och förorten är början på en serie attacker som alla syftar till att låta vanliga människor betala den kris som kapitalismen har skapat. ”Regeringen  och politikerna fjäskar för de förmögna medan de riktar kniven mot människor som flytt krig”, som författaren Anneli Jordahl skrev i en krönika i Dagens Arbete.
Tidöavtalets attacker idag sänder en mycket tydlig varning om hur regeringen kommer att svara på den snabbt fördjupade krisen. 
Därför måste motståndet organiseras nu, mot den blåbruna regeringen, mot rasistisk splittring och levnadskostnadskrisen. Organisera och ta kamp för reallönelyft, för kompensation för prischocken och hyresstopp.
Arbete, välfärd och bostad till alla, klimatomställning och satsning på förnybar energi – låt miljardärerna, bankerna och storbolagen betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!